IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операторът на „Северен поток 2“ предприема необичайни легални мерки срещу ЕК

Дружеството се обръща към Съда на ЕС за отмяна на промените в газовата директива, които Комисията направи по-рано тази година

14:56 | 26.07.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Операторът на проекта „Северен поток 2“ предприе необичайна правна стъпка в спора с Европейската комисия (ЕК), като поиска от Съда на Европейския съюз (СЕС) да анулира измененията на Директивата за природния газ, които дружеството счита за дискриминационни, пише Euractiv

Западноевропейските инвеститори Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall също участват в проекта, който се ръководи от руския газов монополист „Газпром“.

В петък (26 юли) компанията „Северен поток 2“ публикува прессъобщение, в което се казва, че е предявила иск за отмяна до Съда. Дружеството изисква изменението на Директивата на ЕС за природния газ да бъде отменено поради нарушаване на принципите на блока за равно третиране. 

Компанията вярва, че това би довело до отмяна на Директива (ЕС) 2019/692.

„Северен поток 2“ твърди, че изменението е ясно проектирано и прието с цел дружеството да се постави в неблагоприятно положение и да се блокира доизграждането на газопровода.

Стъпката е неочаквана, тъй като досега „Северен поток 2“ сериозно проучваше възможността за прибягване до правен арбитраж, вместо да търси правна отмяна. Но очевидно компанията си запазва и тази възможност.

Очаква се, че арбитражът по Договора за енергийната харта ще отнеме повече време, отколкото иска за отмяна на измененията. Въз основа на историческия опит, исковете за отмяна имат средна продължителност от 20 месеца.

„Ние като предпазлив инвеститор сме ангажирани да защитаваме инвестициите си. Но изменението на Директивата за природния газ не само вреди на „Северен поток 2“ . Такава очевидна дискриминация също подкопава способността на вътрешния пазар на ЕС да привлича инвестиции за превръщането на енергийния преход в реалност ”, посочва Матиас Варниг, главен изпълнителен директор на „Северен поток 2“.

Спорната нова газова връзка между Русия и Германия на стойност 11 милиарда евро ще минава през Балтийско море и ще удвои доставките на руски газ за най-голямата икономика на ЕС.

Правни експерти наскоро заявиха, че изменението на Директивата за природния газ е изготвено по такъв начин, че всички съществуващи тръбопроводи да могат да се възползват от дерогация от правилата на ЕС за пазара на природен газ съгласно актуализираната Газова директива, с изключение на „Северен поток 2“.

Дерогацията действително е налична за тръбопроводите, които са „завършени преди датата на влизане в сила на настоящата директива“, която е 23 май 2019 г.

Съдът на ЕС ще прецени дали спорният акт съответства на правото на ЕС. Институцията може да реши да анулира акта, например, поради нарушаване на договорите на ЕС или на всяка правна основа, свързана с тяхното прилагане; или злоупотреба с власт.

Ако Съдът се произнесе в полза на ищеца, той може да отмени обжалвания акт в неговата цялост или само в определени разпоредби. „Северен поток 2“ иска Съда на ЕС да отмени изцяло изменението на Директивата за природния газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
Кисимов
преди 4 години
Две трети от приходите на Uniper са от продажби на газ и една трета - на електричество: https://ir.uniper.energy/websites/uniper/English/3200/reports.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Не - "***" ще предприемат елементарна търговска мярка: тъй като договорът с украйна не е преподписан, от 01.01.2020 ще врътнат крана и ще спрат доставките през украйна. Когато половин Европа остане на тъмно и замръзне, тия от ЕК ще се чудят къде да се крият от гневните хора, търсещи ги да ги линчуват. Явно според тебе е нормално да се пишат закони и директиви насочени срещу ЕДИН определен търговски субект, поставяйки го в неравноправно положение, но да видим така ли ще излезе... защото на страната на "***" е и правото, и силата, и правото на силата !!! Знам, че изпитваш пареща болка отзад покрай последните новини, ама стискай зъби, търпи и недей да плачеш из форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 4 години
На *** инструмента е демонстрирал метеоризъм по време на родовия акт. Тя те е изстреляла от утробата в резултат на натрупаните гнилостни газове, най вече метан. Затова и си толкова компетентен по газта, ти в нея си заченат и роден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
vzhekoff
преди 4 години
Ефрейторчето пак демонстрира метеоризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 28
Стоян Петров
преди 4 години
"Легални мерки" е правилно употребено. Набляга се на факта, че вероятно след като се изчерпят "легалните мерки", *** ще предприемат нелегални : използването на полоний(Литвиненко), новичок(Скрипал), радиоактивен коктейл(свидетелката срещу приятеля на путин, берлускони) и и хиляди знайни и незнайни методи за унищожаване на хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
Bingomatic2
преди 4 години
И тук си личи кризата за работна ръка. "Легални мерки"кърти мивки. Да не знаеш английски разбирам, ама то и на български това не звучи добре. Интересно е, че по-надолъ е преведено правилно:необичайна правна стъпка в спора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още