IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault предупреди за спад на годишните приходи заради слабите продажби

Оперативната печалба на концерна се понижава с 13,6 на сто до 1,65 млрд. евро

17:41 | 26.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският автомобилен концерн Renault предупреди, че годишните приходи могат да се понижат през 2019 г., тъй като печалбата от първите шест месеца беше засегната от по-слабото търсене и колапса на приходите при партньора Nissan заради скандала с бившия ръководител Карлос Гон, съобщава Ройтерс. 

Нетната печалба на Renault се понижава с повече от 50% до 970 млн. евро (1,08 млрд. долара) за периода януари-юни, като приходите се понижават с 6,4 на сто до 28,05 млрд. евро.

Оперативната печалба също отчита спад с 13,6% до 1,65 млрд. евро.

„Имайки се предвид понижението в търсенето, групата сега очаква приходите за 2019 г. да се доближат до тези от изминалата година“, посочват от дружеството.

Мащабният спад на продажбите на автомобили разклати сектора, предизвиквайки масови преразглеждания на печалбата, увеличавайки предизвикателствата пред Renault и Nissan, които се опитват да продължат напред след ерата „Карлос Гон“.

Представянето на Renault обаче се отразява в оперативния марж, който се е понижил до 5,9% от 6,4% година по-рано.

Напрежението в автомобилното обединение пламна след ареста на Гон през ноември, влошавайки се, когато Renault се опита да се слее с Nissan след това и с Fiat Chrysler.

Renault обвини спада на продажбите във Франция, както и тези в Турция и Аржентина, за понижението на приходите от 7,7% в основния си автомобилен бизнес, чийто марж на печалбата се понижи до 4% от 4,5%.

Оперативният свободен паричен поток също пострада, достигайки отрицателните 716 млн. евро, като инвестициите скочиха със 742 млн. евро до 2,91 млрд. евро.

Renault, която разчита на пускането на своите нови модели, включително на новия Clio mini, за да подобри производителността си през втората половина на 2019 г., потвърди обещанията си да предостави положителен паричен поток за цялата година и марж от близо 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 3
Кисимов
преди 4 години
Няма слабо звено в Рено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още