IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: „Турски поток“ ще минава през България, а не през Гърция

Първата тръба, която ще снабдява Турция, ще бъде пусната в експлоатация на 1 януари 2020 г., потвърди руският енергиен министър

17:07 | 26.07.19 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Новак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Александър Новак. Снимка: Ройтерс

Втората тръба на газопровода „Турски поток“ ще минава през територията на България, а не на Гърция, потвърди руският енергиен министър Александър Новак по време на срещата на руско-турската междуправителствена комисия, цитиран от ТАСС.

„(Втората тръба на „Турски поток“ ще минава през) България, Унгария и Сърбия. До България директно“, заяви Новак.

Той подчерта, че на 1 януари 2020 г. през първата тръба, която ще снабдява Турция, ще започне преноса на природен газ. 

Първата тръба на газопровода е насочена директно към турския пазар, докато втората ще преминава и снабдява страните от Южна и Югоизточна Европа. Руската държавна енергийна компания „Газпром“ разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като потенциални пазари.

Капацитетът на всяка една от тръбите е 15,75 млрд. куб. м природен газ годишно.

Investor.bg припомня, че строежът на българския участък на „Турски поток“ временно е замразен, тъй като продължава спорът между „Булгартрансгаз“ ЕАД и саудитската група „Аркад“.

До делата в съда се стигна, след като „Булгартрансгаз“ първоначално избра за изпълнител на проекта арабското обединение, но след това се обърна към класирания на второ място консорциум „Газово развитие и разширение в България“, оправдавайки се с неспазване на сроковете за подаване на необходимите документи от страна на „Аркад“.

В края на миналия месец сезираната от саудитския консорциум Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) определи решението на „Булгартрансгаз“ за смяна на изпълнителя на проекта за газопровода като неправомерно и остави в сила първоначалното класиране, според което обществената поръчка трябва да се даде на „Аркад“.

Върховният административен съд не позволи на „Булгартрансгаз“ да сключи договор с „Газово развитие и разширение в България“, което поставя множество въпросителни пред изграждането на съоръжението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 17 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
С поста си за разпада на ЕС си изкарал поне 500 лева. Добър бизнес план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
Ти си най-голямото недомислие в този сайт. Влюбен си в россиа и газпром като ученичка в 8-ми клас(поради акселерацията границата може да е вече в 6-ти клас). Искрено се надявам тази любов да не е платена, но знае ли човек?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Баш на бача си Стояна не обяснявай. Не Газпром, а негови офшорки в Холандия и Кипър продават не 3, а 2.92% от акциите на цена 139 милиарда рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Апропо - Газпром обяви, че пуска в продажба 3% от акциите си, изкупени преди отдавна. По принцип когато акциите на една компания в обращение стават повече, цената им пада - но не и в случая - цената на АДР-четата на франкфуртската борса за два дни скочи с над 8%. Що така бе, стоенчо мамин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 19
Императорът
преди 4 години
Стояне петров - ТИ си тоя, дето се гърчи в безсилна злоба и не се усещаш колко си жалък и смешен. Сам ти се определяш като: "путинофоб" и признаваш менталното си увреждане и емоционалната си травма. Не знам какво я е причинило - да не те е изнасилил мечок някъде в Родопите? Или на пияна глава си се отварял на Слънчака на някой руски батюшка и той ти е причинил нещо крайно унизително? Поляците може да лъжат колкото си искат. Още от самото начало ги разобличиха какъв точно "американски газ" са си купили. Скоро като ги принудят да си спрат пушлявите ТЕЦ-ове - най-големите замърсители в Европа - кръв ще пикaят, защото никакъв фиктивен "американски газ" няма да ги спаси. Апропо целият свободен обем американски (истински американски) газ няма да стигне само за тяхното потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 21
studioaa
преди 4 години
ес скоро ще се разпадне и няма да има проблем с глобата. Наистина велика ирония ще имаме, че първата жена лидер на ес ще е първа и последна едновременно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
"до България директно" + новина от последните дни за "газопровода починки-анапа" = втора тръба на търски поток с разклонение директно до хъб балкан ? брях , Бащицата дали е изтъргувал нашите гласове за урсула фон дер лайен :))) за извъртане на правилата в наша полза ? като нищо :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 4 години
Чувствате ли как Газпром започна да се гърчи? Моли се по разни европейски съдилища, моля ви не ме бийте, ще бъда послушна девочька, моля ви недейте така. Музика за ушите на всеки нормален путинофоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
На всички многознайковци, много здраве от Полша!!! "Цена поставляемого из США газа после учета всех трат, связанных с его переработкой и транспортировкой, почти на треть ниже цены импортируемого Польшей российского газа, заявил Качиньский в письме, зачитанном на церемонии встречи первого танкера с СПГ из США в Польше, передает ТАСС со ссылкой на Польское агентство печати."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Газпром закупи 80% от капацитета на тръбопровода през България. Ако концерна не регистрира още една фирма за пренос през страната ни, за да раздели квотите примерно 50 % на 30% то страната ни ще бъде глобена от ЕС. Надявам се помниш, че преди 4-5 години ни помолиха да въведем конкуренция при газопреноса. Не го направихме и глобата "изплува" мисля началото на тази година - 77 милиона евро. Ще ни помолят да приведем потока към законодателството на ЕС, а понеже сме тарикати вероятно ще се направим праведни и след 3-4 години настоящата глоба ще ти се види като бълха ги ухапала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още