IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: „Турски поток“ ще минава през България, а не през Гърция

Първата тръба, която ще снабдява Турция, ще бъде пусната в експлоатация на 1 януари 2020 г., потвърди руският енергиен министър

17:07 | 26.07.19 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Новак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Александър Новак. Снимка: Ройтерс

Втората тръба на газопровода „Турски поток“ ще минава през територията на България, а не на Гърция, потвърди руският енергиен министър Александър Новак по време на срещата на руско-турската междуправителствена комисия, цитиран от ТАСС.

„(Втората тръба на „Турски поток“ ще минава през) България, Унгария и Сърбия. До България директно“, заяви Новак.

Той подчерта, че на 1 януари 2020 г. през първата тръба, която ще снабдява Турция, ще започне преноса на природен газ. 

Първата тръба на газопровода е насочена директно към турския пазар, докато втората ще преминава и снабдява страните от Южна и Югоизточна Европа. Руската държавна енергийна компания „Газпром“ разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като потенциални пазари.

Капацитетът на всяка една от тръбите е 15,75 млрд. куб. м природен газ годишно.

Investor.bg припомня, че строежът на българския участък на „Турски поток“ временно е замразен, тъй като продължава спорът между „Булгартрансгаз“ ЕАД и саудитската група „Аркад“.

До делата в съда се стигна, след като „Булгартрансгаз“ първоначално избра за изпълнител на проекта арабското обединение, но след това се обърна към класирания на второ място консорциум „Газово развитие и разширение в България“, оправдавайки се с неспазване на сроковете за подаване на необходимите документи от страна на „Аркад“.

В края на миналия месец сезираната от саудитския консорциум Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) определи решението на „Булгартрансгаз“ за смяна на изпълнителя на проекта за газопровода като неправомерно и остави в сила първоначалното класиране, според което обществената поръчка трябва да се даде на „Аркад“.

Върховният административен съд не позволи на „Булгартрансгаз“ да сключи договор с „Газово развитие и разширение в България“, което поставя множество въпросителни пред изграждането на съоръжението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 8
bgMan
преди 4 години
Браво!Сега ЕС може да стане за смях и жал АКО при търговете за свободни капацитети Газпром изкупи всичко. Газът на Газпром по новият тръбопровод за БГ потича през 2020 година а къде е конкуренцията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още