IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андронов: Банките ни се представиха достойно на стрес тестa

Оценката на ЕЦБ е много професионална и без компромиси, твърди председателят на Асоциацията на търговските банки

12:03 | 27.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българските банки се представиха достойно на европейските стрес тестове, заяви председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов, цитиран от БНР.

„Много професионална“ и „без компромиси“. Така Петър Андронов определи оценката на Европейската централна банка, която приложи обновена методология с по-строги счетоводни стандарти върху шестте български банки.

Късно снощи Европейската централна банка оповести резултатите от оценката на качеството на активите и стрес тестовете на шест банки. При четири от тях резултатите показват много голяма устойчивост и стабилност, докато при две има необходимост от укрепване на капитала. Това са „Първа инвестиционна банка“ и „Инвестбанк“, като реално и двете преминават успешно оценката. Препоръките към тях са направени, защото и при двете институции се виждат потенциални трудности при възможно най-усложнения и хипотетичен сценарий. 

В позициите и на двете банки се казва, че това не може да бъде считано за индикативно за състоянието им, тъй като сценарият за потенциален икономически развой е изключително утежнен и почти невероятно да се случи. Също така те подчертават, че продължават да работят за укрепване на капитала си с конкретни мерки.

От БНБ още в четвъртък коментираха, че одобряват резултатите от цялостната оценка. „Ще бъдат предприети последващи действия, свързани с по-нататъшно укрепване на капиталовата позиция на банките, в строго съответствие с мандата на БНБ и съответната регулаторна рамка“, поясняват от централната банка и подчертават доброто си сътрудничество с ЕЦБ.

Припомняме, че цялостната оценка е задължителна част от процеса на установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и националния компетентен орган на държава членка на ЕС, чиято парична единица е различна от еврото.

Оценката обхвана УниКредит Булбанк АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД, Първа инвестиционна банка АД, Централна кооперативна банка АД и Инвестбанк АД, като всички те се съгласиха констатациите да бъдат оповестени. Българските органи ще предприемат последващи действия въз основа на констатациите. Цялостната оценка се състоеше от преглед на качеството на активите (ПКА) и стрес тест, като и двата се основаваха на методологиите, които банковият надзор в ЕЦБ прилага в редовните си цялостни оценки на банките, класифицирани наскоро като значими или с възможност да станат значими.

Прегледът на качеството на активите има по-скоро пруденциален, отколкото счетоводен характер и осигурява на ЕЦБ моментна оценка на балансовата стойност на активите на банките на определена дата (за шестте български банки това е 31 декември 2018 г.). Този преглед също така определя дали е необходимо укрепване на капиталовата база на банката. Прегледът на качеството на активите на българските банки бе извършен въз основа на актуализираната методология на ЕЦБ за ПКА, която беше публикувана през юни 2018 г. и в нея бе взет предвид ефектът от счетоводния стандарт МСФО 9.

Прегледът на качеството на активите бе допълнен от стрес тест, който показва как биха се променили капиталовите позиции на банките при хипотетичен базов и утежнен сценарий през следващите три години (2019–2021). За стрес теста бе приложена същата методология като в стрес теста на Европейския банков орган през 2018 г.

През 2016 г. също имаше стрес тестове и преглед на качеството на банковите активи, но само от страна на БНБ, който обхвана всички банки.

Сега, след мониторинга на ЕЦБ, имаме цялостна представа за състоянието на трите най-големи финансови институции в страната (“Уникредит Булбанк“. „ДСК“ и „ОББ“), както и на първите три най-големи с български собственик - „Първа инвестиционна банка“, „Централна кооперативна банка“ и „Инвестбанк“.

Процедурата е заради искането на България за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ, което бе официализирано на 18 юли 2018 г. заради заявеното желание на страната за присъединяване към валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като "чакалнята" за членство в еврозоната.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 6
крас
преди 4 години
ЕТО КАКВО Е КОНСТАТИРАНО ОТ ПРОВЕРКАТА: "Необслужваните кредити на *** се покачват от 19.1% отчетени преди проверката на 44.1% след нея. При корпоравивния портфейл., числата са съответно 20.9% и 56.2%".ЗА ИНВЕСТБАНК "лошите кредити се покачва от 29.5% на 35%"НЕ СЪМ СПЕЦИАЛИСТ НО МИСЛЯ, ЧЕ В ТЕЗИ БАНКИ СЛЕДВА ДА ВЛЕЗНАТ КВЕСТОРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
polina
преди 4 години
Разбира се, че тестват, но сценариите които се разиграват са хипотетични. Трябва да се вземе под внимание, че със сегашните стрес тестове са приложени и нови критерии, което не е много честен подход. При нас се прилагат за пръв път, визирам счетоводния стандарт МСФО 9. Редно е да се приложи и при европейските банки. Но все пак резултатите са добри, а то ни отваря път към чакалнята за членство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Ами то щом немската Deutsche B***nk, която е фалирала минава стрес-тестовете без проблем то какво остава за родния ни сектор... Тези стрес тестове тестват ли нещо изобщо е въпросът??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Какво в крайна сметка показва резултата - ВЛИЗАМЕ ИЛИ НЕ В ЧАКАЛНЯТА???При две от шестте банки нещата не се получават. Сега очакваме да чуем какви ще ги дроби ръководството на БНБ с посочените банки на Цеко Ивайло и Петя!!!Ако не ме лъже паметта банката на Петя закупи като актив банката на КТБ - ТБ Виктория в която Квесторите на КТБ набутаха някои сладки активи на фалиралата банка. Има ли плащане за ТБ Виктория или не е въпрос който изпъква при сегашното състояние на банката на Петя!От проблемите на Петя няма ли да спечели Цветелина ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още