IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева остава в надпреварата за лидер на МВФ след първата пресявка

Според запознат източник тя има подкрепата на Франция и САЩ

16:50 | 29.07.19 г. 1
<p>
	Кристалина Георгиева.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кристалина Георгиева. Снимка: Архив Ройтерс

Трима души остават в процеса по определяне на европейски кандидат за заместник на Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд (МВФ) преди изтичането на крайния срок за издигане на кандидатури – 6 септември, съобщават двама запознати с разискванията източници, цитирани от Bloomberg. Сред тях е и Кристалина Георгиева. 

Първият кръг от преговори под ръководството на френския финансов министър Брюно льо Мер, който координира процеса от името на Европейския съюз, е оставил в надпреварата три имена – бившия холандски финансов министър Йерун Дейселблум, главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева от България и гуверньора на Финландската централна банка Оли Рен.

МВФ съобщи в комюнике миналата седмица, че процесът по избор на кандидат ще започне на 29 юли и ще приключи до 6 септември. Изпълнителният съвет на фонда смята да приключи процеса до 4 октомври.

Трети официален представител на ЕС заяви, че Льо Мер е провел консултации по телефона с представители на всички страни членки през уикенда. Той допълни, че Франция подкрепя Георгиева, която има подкрепата и на САЩ, а Германия поддържа Дейселблум.

Ръководната позиция остана свободна, след като Лагард подаде оставка този месец, за да оглави Европейската централна банка (ЕЦБ). По традиция европеец управлява базирания във Вашингтон фонд, а следващият лидер ще трябва да се справя със забавящия се растеж на световна икономика, който достигна най-ниското си ниво от финансовата криза.

Миналата седмица МВФ отново понижи прогнозите за растежа на световната икономика до 3,2% тази година.

Исторически Европа излъчва титуляр за поста, но трудно успява да се обедини около един кандидат на фона на разделенията по географски и партиен принцип. За да разшири списъка с потенциални кандидати, Льо Мер предложи също така да се отмени възрастовото ограничение за заемане на поста. Подобна промяна ще е необходима, ако европейците подкрепят Георгиева (65 г.), но тя ще изисква и промяна в регулациите на МВФ.

Въз основа на половинвековно споразумение ръководителят на МВФ е европеец, а САЩ избират лидер на Световната банка. Традицията беше запазена и когато американецът Дейвид Малпас беше избран за президент на Световната банка през април. Европейците обаче не са сигурни дали администрацията на президента Доналд Тръмп ще върне услугата.

Страните с нововъзникваща икономика твърдят от години, че споразумението отразява свят, който междувременно е претърпял развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
И това след излагацията на криСталинка при изборпа за Генерален секретар на ООН? При цялото й лицемерно и селско-нахално излъчване? Комунистите-агенти добре ГИ пласират. Или пък и другите кандидати са на този хал. Институциите в сметовен мащаб са в криза. Поживьо, увидим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още