IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС предупреди Белгия относно ядрените реактори

Белгийското правителство ще трябва да извърши сериозна проверка на влиянието на реакторите Doel 1 и 2 върху околната среда, преди да ги върне в експлоатация

22:30 | 29.07.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Белгия трябва да извърши проучвания за въздействието върху околната среда, преди да удължи експлоатационния живот на два ядрени реактора, постанови в понеделник (29 юли) Съдът на Европейския съюз (СЕС), цитиран от Euractiv.

Върховният европейски съд, в отговор на дело, заведено от две организации, констатира, че белгийското правителство е в нарушение на законодателството на ЕС. 

Сега Белгия трябва да направи екологични оценки и да докаже, че съществува „истинска и сериозна заплаха“ от прекъсване на електрозахранването, ако централите бъдат затворени.

И тъй като реакторите Doel 1 и Doel 2 се намират на място в близост до холандската граница, Холандия трябва да участва в „процедура за трансгранична оценка“.

Конституционният съд на Белгия сега ще реши съдбата на електроцентралите, като вземе предвид правната интерпретация на СЕС.

През 2003 г. белгийският парламент реши да преустанови използването на ядрената енергия и да оттегли остарелите си реактори на фона на загрижеността на съседните страни.

Doel 1 и 2 трябваше да бъдат затворени през 2015 г. след 40-годишна експлоатация, но депутатите решиха да удължат живота им с десет години, за да предотвратят недостига на енергия.

Около 700 млн. евро бяха изразходвани за ремонтиране и модернизиране на обекта, за да се гарантира, че той отговаря на стандартите за безопасност.

Но властите не предприеха толкова мащабно оценяване на въздействието върху околната среда, което биха извършили, ако ставаше въпрос за нова централа.

Екологичните активисти заведоха дело и в понеделник Съдът на ЕС постанови, че съгласно правото на ЕС белгийските власти и операторът Electrabel е трябвало да извършат проучването.

Те обаче признаха, че такова проучване все още може да се проведе сега, за да се уреди със задна дата проектът дори след като модернизацията приключи.

В момента Белгия разполага със седем реактора, четири от които се намират в централата Doel и три в Tihange.

Electrabel, дъщерно дружество на френския гигант Engie, настоява, че реакторите отговарят на стандартите за безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 4
supertrader
преди 4 години
Импе нарязани са на скрап и са претопени и от метала сигурно са направени вилици и лъжици, скрап от ядрени реактори едва ли някой прави и ползва..съответно няма как и да са нарязани. Ама ги пишете едни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
"И кога ще се търси сметка на отговорните за съсипването на ядрената ни енергетика? Подписалата затварянето кунева-пръмова трябва да бъде осъдена за държавна измяна и публично екзекутирана !!! "Първо брат'чет и Соломон трябва да го отнесе.Тогава ще падне чадъра над нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Значи белгийците може да си ползват реакторите 50 години, а ние нашите 3 и 4 блок ги нарязахме на скрап след 25 години работа ???И кога ще се търси сметка на отговорните за съсипването на ядрената ни енергетика? Подписалата затварянето кунева-пръмова трябва да бъде осъдена за държавна измяна и публично екзекутирана !!! Измяната трябва да се наказва само и единствено със смърт - именно защото това не се прави, се докарахме до окаяното положение, в което сме - не само по отношение на енергетиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още