IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протест в София и Пловдив срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Протестът беше иницииран с искане да бъде оттеглена кандидатурата на сегашния заместник главен прокурор Иван Гешев и да бъде издигната гражданска номинация

22:36 | 29.07.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Протест пред сградата на столичната Съдебна палата организираха тази вечер от инициативата "Правосъдие за всеки". Гражданите искат участие в номинирането на нов главен прокурор.

Протестът беше иницииран с искане да бъде оттеглена кандидатурата на сегашния заместник главен прокурор Иван Гешев и да бъде издигната гражданска номинация, съобщават БНР и БНТ. А когато стана ясно, че такава няма да има след решението на правосъдния министър, сега протестиращите искат промяна в закона, която да позволи освен правосъдния министър и Прокурорската колегия и други субекти да могат да номинират главен прокурор.

Настоява се със законодателни промени да бъде прекратена процедурата за избор на главен прокурор и да започне нова. 

Около 20-ина протестиращи, организирали се в социалните мрежи и разграничаващи се от политически партии и формации, се събраха пред сградата на прокуратурата в Пловдив, за да изразят недоволството си от останалата единствена кандидатура на зам. главния прокурор Иван Гешев за следващ обвинител номер едно.

Като неприемлива определиха кандидатурата на Иван Гешев участниците в протестната акция и настояха тя да бъде оттеглена: "Г-н Гешев с изявлението си показа, че ще обслужва точно едни определени кръгове и интереси. Би следвало да бъде малко по-честен изборът и да има все пак някакъв опонент на този човек".

Сред протестиращите беше и адвокат Михаил Екимджиев.

„Първо, процедурно това е скандал. И всеки човек, който уважава себе си, би се отказал от това, защото това не е избор, това е назначение. А иначе съм възмутен това програмно интервю или манифест на Гешев. Той на практика дерогира Конституцията – и презумпцията за невиновност, и разделението на властите. И нещо още по-скандално – той заяви: "Аз не съм системен играч". Това означава една декларация, че той няма да спазва правилата. Това е една срамна кандидатура“, подчерта Екимджиев.

Участниците в протеста заявиха, че следващия понеделник отново ще са пред прокуратурата.

В последния възможен ден за номинации, правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че няма да се възползва от правомощието си да предложи своя кандидатура. До 12 август заместник главният прокурор трябва да внесе във Висшия съдебен съвет концепция за развитието на прокуратурата през следващите седем години. Ще бъде ли избран Иван Гешев, ще стане ясно на 24 октомври.

По-рано Данаил Кирилов обяви официално защо няма да издигне своя кандидатура. От една страна, защото видя проява на магистратско самоуправление в това, че не само прокурорската колегия, но и магистратски организации и редови магистрати застанаха зад Гешев. От друга страна, Кирилов не припозна като своя номинацията на следовател Бойко Атанасов, която му беше предложена от гражданските структури.

„Би означавало да се създаде предпоставка да се противопоставят двете колегии във Висшия съдебен съвет, което смятам, че е абсолютно нежелателно и не трябва да се допуска по какъвто и да е начин“, каза Данаил Кирилов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 4
male4ko
преди 4 години
studioaaaa, а ти на кой си храненик е видно от 1500 км, чаак от далечна мАсква... Затова - shut up stupid bastard или на твоя роден език - Уйди дурак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 6
coolio
преди 4 години
Ходи да се прегледаш, имаш сериозен психологически проблем. Този сайт преди беше на инвеститори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 24
studioaa
преди 4 години
Явно не ни е стига човешкия g***rbage йонко грозев, основател на хелзинския комитет в Страсбург и искаме нов *** да става главен прокурор... И всичко това е маскирано уж под добри намерения. Откога шорошите се загрижиха за България??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 31
studioaa
преди 4 години
Протестиращите са родните шорошоичета от "дай България" храненици на Америка за България. Тази "гражданска номинация" това ще е друг болен субсидиран от дьод шорош фанатик, който да ни донесе я гей бракове, я истамбулска конвенция, я нещео още по-лошо. Да живее Иван Гешев, шороши долни изчезвайте от центъра на столицата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Ако искате да знаете, кого подкрепя медията, вижте последното изречение от новината. Такава е логиката на писането на новини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още