IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за F-16 е обнародвана в "Държавен вестник"

Публикуването на документите е последният етап от българската процедура по договора със САЩ за новите самолети

10:09 | 30.07.19 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Договорът за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 блок 70 със САЩ е обнародван в "Държавен вестник". Обнародвани са и Договорът за индустриално сътрудничество, както и актуализацията на бюджета за сделката.

Публикуването на документите е последният етап от българската процедура по договора със САЩ за новите самолети.

България ще купи 8 изтребителя за 2,2 млрд. лева. Очаква се първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а последните – в началото на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябва да бъде постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора.

Държавата емитира и държавен дълг, за да може да допълни сумата от вече гласуваните 1,8 млрд. лева. Очаква се парите да бъдат депозирани в банката на Федералния резерв. 

Investor.bg припомня, че договорите за покупката на новите изтребители и необходимите за тях боеприпаси бяха ратифицирани от парламента на първо и второ четене на 19 юли след близо петчасови дебати. Покупката на новите самолети раздели Обединените патриоти и така ВМРО заедно с ГЕРБ и ДПС подкрепи сделката, докати НФСБ и "Атака" плюс "Воля" се обявиха против държавата да прави този разход сега.

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифицирането на договорите. В мотивите си държавният глава посочва изключително острата липса на консенсус по темата и острите спорове в Народното събрание. Президентът уточни и рязкото покачване на бюджетния дефицит в резултат на сделката, както и това, че законът е приет "по бързата писта". Посочи също, че се поемат задължения, свързани със скрити и неясни разходи.

Въпреки критиките ветото беше преодоляно със 128 гласа, дадени от ГЕРБ, "Обединени патриоти" (ВМРО), ДПС и двама независими. Вето на договора за индустриалното сътрудничество и актуализацията на бюджета не последваха.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Не се касае за Мави. При височина 150 сантиметра е невъзможно да тежи 160 килограма. Мави-то е само 130.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 4 години
айде стига бе .... наш Мави замесен в сделката ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 7
serafima
преди 4 години
Много уварда бе, са нашите управляващи изпълнят поръчението. Всъщност той е ЕДИН и е с тегжина 160 кг. Когато започнат да се показват неудобствата от избора (освен скъпотията и необходимостта от доста допълнителни разходи), изпълнителите на поръчението ще бъдат при дъщерите си в САЩ или други места да консумират "заработеното". Де да бяха толкова усърдни при проблемите на България. Боко дори не ги артикулира - сривът на данните на НАП, свинската чума, тоталитарния начин на избиране на главен прокурор, в случая най-големия политикан и то злостен. А боко обича да го дават по телевизора. Дори когато е със с транен дрескод кръстник на собствените си внуци. Без да виждаме зет, с дъщеря, облечена като за булка. СРАМ!!!! ПАК си ги избирайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 4 години
Привет, снимката отдавна е сменена. Ctrl + F5. И се извиняваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Това е намек какво ни очаква. Взехме Ф-16, ще купуваме и Ф-22(нищо че не се продава). Нещо като казвам ти дъще, сещай се снахо. PS Разбира се че не е професионално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
ей , екип на инвестора :))) ... като пишете за Ф-16 блок 70 слагайте снимки на него :))) . започвам да си мисля , че нарочно не слагате . това е Ф-22 на снимката , витловото не съм сигурен от този ъгъл ... гугънете "F-16 gallery" и взимайте , повечето са фрий . а ако помолите и media relations в lockheed martin ще ви изсипят цяла библиотека ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още