IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия се нуждае от имигранти, за да помогнат на икономиката ѝ

Мадона и други звезди от шоубизнеса и спорта също са добре дошли в страната

13:41 | 03.08.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Португалия иска да привлича не само хора като Мадона и Ага Хан.

За разлика от много правителства в Европа страната иска имигранти, за да заздравят икономиката ѝ, докато населението намалява и застарява, пише Bloomberg. Макар че тази политика привлича богаташи – Мадона си търсеше къща в Лисабон през 2017 г., а милиардерът Ага Хан получи португалско гражданство тази година, Португалия се стреми да си върне гражданите, които я напуснаха след кризата в еврозоната, и да привлича имигранти, които може да запълнят изключително важни празнини на трудовия пазар.

„Не става въпрос за каквито и да е имигранти, а за привличане на квалифицирани имигранти за нуждите на португалската икономика“, казва Жорже Браво, преподавател по икономика в Nova University в Лисабон. „От гледна точка на заплатите ние не сме много конкурентни. Ако имаше турнир по най-търсени страни за имиграция, Португалия нямаше да попадне в Шампионската лига“, допълва той.

В момент, когато страната се готви за парламентарни избори през октомври, липсата на имигранти, а не тяхното присъствие, може да се окаже една от основните теми в предизборната кампания. За разлика от Италия и Унгария, където антиимигрантските партии на Матео Салвини и Виктор Орбан са на власт, и Франция, където партията на Марин льо Пен спечели изборите за Европейски парламент през май, в Португалия няма популистки сили. Някои от компаниите в страната искат политиците да подготвят последователни планове за привличане на имигранти.

Нужда от помощ

„Политиките за приемане на чуждестранни служители се нуждаят от спешно подобрение“, казва Жозе Теотонио, главен изпълнителен директор на Pestana Hotel Group, най-големия хотелски оператор в Португалия. „Липсата на служители вече създава безпокойство и може да има силни последици в бъдеще“, допълва той.

Хотелиерската и ресторантьорската индустрия са сред тези, които усещат недостига най-силно. Намирането на квалифицирани икономи и служители в кухня е „най-трудно“, казва Теотонио. Той иска правителството да направи  трудовите закони по-гъвкави, за да насърчават приемането на временни и сезонни работници.

“Средното образователно равнище на португалците се повишава много, така че е естествено да има недостиг на служители на позиции като обслужване по стаите или сервитьори“, казва Раул Мартинс, президент на хотелската верига Altis и ръководител на Португалската хотелска асоциация, която представлява около 600 хотелиерски компании.

Туризмът съставлява около 14% от брутния вътрешен продукт на Португалия и стимулира икономиката, която се разшири за пета поредна година през 2018 г. Това помогна на социалистическото правителство на малцинството на премиера Антонио Коща да намали безработицата и да управлява бюджетния дефицит. Безработицата от 6,6% в Португалия през май беше наполовина под равнището на тази в Испания от 13,6% и под средното равнище в еврозоната от 7,5%.

Проблеми с наемането

Въпреки това Португалия остава на трето място в еврозоната по най-високо равнище на дълга след Гърция и Италия и за да задържи двигателя на растежа, тя се нуждае от повече работна ръка.

В доклад от 12 юни Португалската централна банка предупреди, че „според някои индикатори португалските компании се затрудняват да наемат служители, особено такива с по-високо ниво на квалификация“.

Броят на имигрантите в Португалия е нараснал с 14% през 2018 г. до 480 300 души, което е най-високото равнище поне от 1976 г. насам, сочат данни на Службата по имиграция и граничен контрол. Това обаче не е достатъчно, за да компенсира свиващото се население, което намалява от 2010 г. насам и достигна около 10,3 млн. души в края на 2018 г. Според прогнозите то може да намалее до 7,9 млн. души през 2080 г.

Средната възраст в Португалия беше 45,2 години през 2018 г., като е нараснала с около 4,4 години от 2008 г. насам. През 2017 г. страната беше на трето място по най-висока средна възраст в Европейския съюз от 44,8 години след Италия и Германия.

Отворени обятия

„Обятията на страната са отворени за португалците, които искат да се завърнат“, казва Жозе Луиш Карнейро, държавен секретар за португалските общности, при представянето на мерки за привличане на португалци в родината им на 22 юли. Правителството предлага до 6536 евро (7267 долара) на завърналите се.

Португалия постига известен успех в привличането на т. нар. непостоянни жители. Привлечени от плажовете ѝ, мекото време, спокойния живот и най-вече данъчните облекчения, почти 30 хил. души са превърнали страната в свой дом. Една трета от тях получават пенсия в чужбина.

Италианската актриса Моника Белучи, френският моден дизайнер Кристиан Лубутен и бившият футболист от Манчестър Юнайтед Ерик Кантона са сред известните личности, които са закупили имот или са непостоянни жители на Португалия.

Правителството беше подложено на критики заради данъчните облекчения за богаташите. Критиците твърдят, че заможните чужденци са тласнали нагоре цените на имотите, изключвайки местните жители от пазара. Режимът позволява на чужденците да плащат само 20% от данъка си върху доходите през последните десет години и освобождава изцяло някои пенсионери от налози.

По подобие на Сингапур

„Пенсионерите стимулират някои сектори, свързани главно с туризма и свободното време, както може да се види в Алгарве или градове като Лисабон и Порто, и в малки области във вътрешността на страната. Но това не е решението“, казва Браво.

На 23 юли правителството разшири режима, като прибави фермерите и операторите на машини в списъка с професиите, които могат да се възползват от данъчните облекчения заради затруднения с наемането на служители.

Португалия се нуждае от „интелигентна имиграционна политика“ като в страни като Сингапур и Канада, която не се основава само на данъчни стимули, казва Антонио Хорта-Осорио, главен изпълнителен директор на Lloyds Banking Group, на конференция край Лисабон на 17 май.

“Имаме изключителен демографски проблем в сравнение с останалата част от Европа“, допълва той. Португалия трябва да работи за привличането на „хора с квалификации и способности, от които нашите компании и общество се нуждаят“, смята Хорта-Осорио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Страхотна страна е Португалия. Хората спокойни и услужливи. От Западна Европа се водят най-бедните, за това при тях не се задържат мигранти. В цял Лисабон видях само 2 просяци за седмица, за разлика от Париж, където в метрото живеят хиляди. Цените в магазините на основните стоки равни или по-ниски от България. Литър и половина минерална вода 10 цента. Кафе еспресо в МОЛ Васко де Гама - 70 цента. Да не говорим за прекрасното им вино. Има какво да се види в Португалия. Страхотна дестинация, прекрасни хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Да ги земе сичките африканци и източняци тогава.Таман по-бързо шъ си опраи икономиката та да се затворят устите на тези, които твърдят, че имигранти икономика не оправят а са единствено тежко бреме за социални разходи в бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Португалия няма нужда от никакви нови хора, нито Испания, нито Европа. Засилената автоматизация, която предстои ще доведе до закриване на поне 25% от сегашните работни места в следващите 2 десетилетия. Проблемът на Португалия и Испания е "прогресивната" сг***н, която на власт и същите се опитват да си внесат гласоподаватели, които да ги държат на власт с цената на социални помощи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
bonboniera29
преди 4 години
Същото говорят испанците....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още