IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът с пореден опит да се освободи от плащането на болнични

Предлага се разходите да се поемат изцяло от Държавното обществено осигуряване от 1 януари 2020 г., липсва обаче финансов анализ

15:56 | 30.07.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да отпадне задължението на работодателите да изплащат обезщетение за първите три дни от болничния на работника, като задължението премине към бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Това се предлага в законопроект за изменение на Закона за социалното осигуряване, внесен в парламента от депутати от партия "Воля".

Към момента законът предвижда първите три дни от болничния да се плащат от работодателя, като обезщетението е 70% от осигурителния доход. След това обезщетението се поема от НОИ и покрива 80% от осигурителния доход.

В мотивите на вносителите се посочва, че настоящата нормативна уредба поставя в неравноправие различни групи осигуряващи се лица, тъй като за самоосигуряващи се обезщетението за временна нетрудоспособност се поема изцяло от държавните фондове. Според вносителите действащият текст натоварва неоснователно работодателите с изплащане на болнични на работниците и служитлите, тъй като работодателите изплащат за своя сметка осигурителната вноска в ДОО за всеки работник, като поемат и разходите за първите три дни неработоспособност. Депутатите посочват като аргумент и това, че болничният лист най-често се издава за три дни, като така обезщетението бива изплащано единствено от работодателя.

Предлага се промяната да влезе в сила от 1 януари 2020 г., за да се предвидят пари в бюджета на Държавното обществено осигуряване. В проектодокумента обаче не се посочва прогнозна сума, която ще е необходима на държавния фонд.

Законодателното предложение е пореден опит на работодателите в България да узаконят искането си, за което настояват от години.

Преди две години правителството се отказа от орязването на болничните.

Investor.bg припомня, че в проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. беше заложено работодателите да плащат 50% от осигурителния доход за първите три дни болничен, а не 70%, както е в момента. Мотивът за промяната беше да се ограничат злоупотребите с фалшивите болнични листове. Тогава мярката беше отложена с аргумент да се намери вариант за затягане на контрола върху издаването на болничните листове.

Сред обмисляните идеи бе създаване на специална лекарска комисия, която да проверява издадените болнични листове. Държавата ще опита да ограничи фалшивите болнични с контрол, преди да приложи крайни мерки, посочи тогава премиерът. И заяви, че това ще стане с "контрол на контрола" - чрез специализирана лекарска комисия от няколко лекари, които да проверяват болничните. 

Беше разпоредена е и проверка на всички компании, в които масово са вземани болнични от служителите.

През 2010 г. правителството въведе правилото работодателите да плащат първите три дни от болничния като антикризисна мярка.

От бизнеса настояваха да се върне старото правило, според което работодателят плаща само за първия ден на болничния. Сега искането е за пълно освобождаване на работодателите от плащането на обезщетение за временна нетрудоспособност.

Темата за фалшивите болнични беше коментирана наскоро отново от Бойко Борисов. По думите на министър-председателя има сериозен ръст на болничните листове тази година – с 1,5 млн. повече от 2018 г.

Около 3,5 млн. е очакваният брой на болничните листове за цялата 2019 г., съобщиха в началото на месеца от Националния осигурителен институт (НОИ). За първите шест месеца на годината са издадени 1,7 млн. болнични листа - съизмеримо с броя на болничните за цялата 2007 г., когато са били около 1,9 млн. Общият размер на начислените парични обезщетения, изплатени от ДОО на база болничен лист за 2018 г., е 557 млн. лв.

От статистиката на сайта на НОИ се вижда, че миналата година са платени 2,747 млн. обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, поради нетрудови злополуки и поради гледане на болен член на семейството и карантина. Това обаче са само болничните от четвъртия ден нататък, които се плащат от института. Според публикация на в. Сега данни за броя на обезщетенията за първите три дни, плащани от работодателите, не се публикуват официално. По прогнози на Фискалния съвет се очаква те да бъдат около 200 млн. лв. за 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 7
pioner
преди 4 години
Аз личен лекар с по малко от 500 000 лева по сметка не познавам. Странно как са се оказали там. Само с честни практики. А колкото до Германия там има работеща система за оспорване на болничния и от това което знам не дай боже да ти влезе в досието , че имаш повече от един оспорен болничен. В Франция първите 3 дни не са платени, а след това имаш право на фиксирана сума по закон и то в зависимост колко дълго си работил в даденото предприятие. Май твоя свят нещо куца а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 4
Sandy
преди 4 години
Туристическият бизнес колабира, животновъдството колабира, имотният и той тръгва надолу, почти всички институции са колабирали, скоро и държавата ще колабира. Остават 5-6 месеца до катастрофата. Няма майтап, натам вървят нещата. Погледнете, помислете, пресметнете, анализирайте, съпоставете, а не чакайте медиите собственост на мутрите, бандитите и разбойниците да ви дават информация, затова какво е състоянието на държавата. Те никога няма да ви поднесат истината, това не е в техен интерес. Те държат лостовата система на лъжите, манипулациите, далаверите, кражбите, продажбите и ще ги дърпат тия лостови винаги натам, накъдето им са техните интересите, не вашите, с цел обогатяване. После повечето от тях ще се покрият като мишки, ще избягат в други държави, там където преди това си изпратиха децата да учат и живеят, там където си накупиха имоти като палати, с вашите пари, а вас тук ще ви оставят да агонизирате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
За да се спре източването на НЗОК с фалшиви болнични предлагам да се ограничи платеният болничен на до 15 работни дни годишно и той да се плаща само от фонда без участие на работодателите. За този период от 1 календарна година се събира около 96% от месечната заплата като осигуровки и плащането на 80% от дохода но без горна граница може да остане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 4 години
за кой свят говориш, поне в Германия и Франция не е за сметка на работника ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Подкрепям идеята на Велев, но искам да отпадне и плащането на болнични от държавните фондове също. Дефицитът там е страховит и е абсурдно всички осигуряващи се да плащат 1/3 от заплатана на някой хора, които са систематично болни с фалшиви болнични...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 4 години
защо наричаш докторите *** ... те са учили по 10 години вишоооо ! :) Все пак те издават болничните, не аз или ти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
pioner
преди 4 години
В нормалния свят първите 10 дена са си за сметка на работника. По този начин са си решили проблема с измекярите. У нас се вземат до 40 работни дни, а получават пари при условие, че с месеци не се вясват на работа. Не дай боже да има и ТЕЛК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
ratten
преди 4 години
чакай малко.като плащаме от заплатите си за здравни осигуровки, те къде отиват у "бизнеса" или у здравната каса?и кой се опитва да се освободи от плащане на болничните сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още