IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да изгуби 50% от свинете до края на 2019 г. заради африканската чума

Прасетата, отглеждани в Китай, според оценки вече са намалели с 40 на сто спрямо миналата година

22:53 | 30.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай може да загуби до половината от прасетата си към края на 2019 година заради разпространението на епидемията от африканска чума по свинете (АЧС) в страната, която е най-големият световен производител на свинско месо. Това прогнозират експерти на холандската банка Rabobank, информира Си Ен Би Си. 

Прасетата, отглеждани в Китай, според оценки вече са намалели с 40 процента спрямо миналата година. Това силно надвишава официалните оценки за намаляване на стадата с 15 до 26 процента.

Според прогнозата на Rabobank производството на свинско месо в Китай тази година ще се свие с до 25 процента спрямо 2018 година.

Произведеното свинско, което е любимото месо на китайците, вероятно ще намалее с още 10 до 15 процента през 2020 година, се посочва в доклада.

Възстановяване на производството на предишните нива може да отнеме до пет години, тъй като ще бъде възпрепятствано от редица фактори, включително липсата на решения за предотвратяване разпространението на болестта и липсата на капитали.

Ройтерс съобщи по-рано този месец, че половината свине майки в Китай вече или са умрели от болестта, или са били изклани като превантивна мярка.

Rabobank оцени през миналата година броя на прасетата в Китай на 360 милиона животни. През април банката прогнозира, че до 200 милиона могат да бъдат евтаназирани или да починат от АЧС, а производството на свинско месо - да се свие с до 30 процента.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още