IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бързи кредити: накъде през 2019 г.

Фирмите за бързи кредити ще се да опитат да възстановят загубените клиенти

08:40 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки:&nbsp;envato.com</em></p>

Снимки: envato.com

За никого не е тайна, че пазарът на бързи кредити е един от най-успешно развиващите се бизнес сектори в страната. Благодарение на икономически предпоставки и демографски тенденции фирмите за бързи кредити онлайн развиват дейността си главоломно. Стига се до там, че редица на брой български компании за кредитиране навлизат дори на чужди, далечни пазари, като Камбоджа, Украйна, Колумбия, Южна Америка и др.

Ако разгледаме данните на БНБ, ще видим, че за първото тримесечие на 2019 г. те отчитат приходи за 2,522 млрд. лв., което е по-ниска сума спрямо тази през 2018 г. - 2,848 млрд. лв. За сметка на това пък числата показват ръст спрямо декември 2018 г. Кредитите намаляват с около 11%, като са проследени само фирмите за бързи кредити. Тези фирми обикновено раздават кредити, които са за кратък срок или за ниски суми. Според данните обаче се наблюдава увеличаване на кредитите, които са за срок от над 5 години. Ръстът тук е около 1%, което не е огромно число.

Интересен факт е, че кредитите за над 1 година и под 5 години всъщност намаляват и то стремглаво - с 19% спад. Намалява и делът на кредитите, които трябва да се върнат до 1 година - с близо 7%.  Тоест, при всички видове кредити от фирми за бързи кредити има спад.

Къде се пренасочват хората, които имат нужда от кредитиране?

Тук еднозначен отговор няма, но определено се забелязва раздвижване в банковата сфера, където самите банки си преправят част от кредитните продукти, така че да имитират бързи кредити. Предвид това, че този пазар е толкова широк, те се опитват да спечелят клиенти и да конкурират фирмите за бързи кредити по същия начин.

Банковите кредити, които наподобяват бързите, не изискват някаква по-сериозна гаранция за отпускане на кредит, освен това и не изискват трудови договори, някакво имущество или пък гаранти. Банките използват и още един инструмент, който фирмите за бързи кредити не предлагат - кредитните карти. Техните условия също наподобяват бърз кредит и пари под ръка по всяко време, със задължението да се покриват минимални вноски, а не цяла вноска. При тях изискванията обаче са повече, като дори може да се изисква налична дебитна сметка в същата банка, в която кандидатствате за кредитна карта.

Ако проследим хронологично събитията, ще забележим как фирмите за бързи кредити отначало нямаха добро име. Някои от тях използваха неправолинейни практики да начисляват високи лихви, големи такси и изобщо всякакви начини, по които хората да не могат да си изплатят кредитите. Това се отрази лошо на реномето на целия бранш. А зад него стои доста добра идея - да се подсигури финансиране за спешни случаи при невъзможност за банков заем. Това не е лоша идея, но първоначалното изпълнение беше лошо. Това принуди държавата да сложи таван на ГПР, което ограничи и лихвите.

Какво да очакваме през остатъка от 2019 г.?

При положение, че банките се опитват да завземат част от пазара, следва логичната последователност - фирмите за бързи кредити да опитат да възстановят загубените клиенти. Как би могло да се случи това?

Освен че коректността на фирмите вече не е съмнителен въпрос, а всичко при подписване на документите е кристално ясно, има още неща, които могат да се подобрят. Фирмите залагат на лично отношение и интерес към клиента. Предпродажбеното изживяване е скъсено до минимум, тоест клиентът е освободен от попълването на десетки формуляри. Процесът на вземане на кредит е улеснен до минимум и нивото на прозрачност достигна рекордните 79.1 пункта.

Преди вземането на кредит

Фирмите за бързи кредити работят усилено да си оправят имиджа и това ще продължи и през 2019 г. Няма как да не сте забелязали веселите, обучителни реклами по медиите. Целта им е да покажат, че няма нищо страшно при използването на този тип услуга. Освен това  кредитните компании не могат да си позволят да бъдат некоректни, защото повечето хора могат да разпространят лесно измамата им в медиите и така ще загубят бъдещи клиенти.

Няма фирма, която да иска да си изгони бъдещите клиенти. Точно обратното, целият им маркетинг е насочен към печелене на нови клиенти.

Кредит може да се вземе не само в офис, ами и онлайн - при повечето компании. Сравнение на компаниите се прави лесно, защото има достатъчно коментари в интернет пространството и хората могат лесно да се ориентират коя компания да изберат. Посещението на живо в офис и кандидатстването там отнема до 15 минути, кандидатстването онлайн - същото време.

Разликата е единствено в това, че някои хора просто нямат удобен офис, до който да стигнат бързо, да има къде да паркират и тн. Преди самото кандидатстване и вземане на сумата  кредитните консултанти са обучени да обясняват в детайли условията по договора и как ще се изплащат вноските. Ако това се случва онлайн, почти навсякъде има осигурен асистент, към който може да бъдат задавани въпроси в чат или по телефона.

Самото кандидатстване, одобрение и получаване на парите

Тук се намира и най-големият позитив на бързите кредити, който е в бързото одобрение, което банките все още не могат да постигнат. При фирмите за бързи кредити клиентите получават одобрение до часове. Както вече споменахме, не трябва да се попълват цял куп документи, достатъчно е клиентът да си носи лична карта - българска и валидна.

Самото получаване на парите може да стане по всевъзможни начини - директно в банкова сметка, в самия офис, след като е излязло одобрението, както и в EasyPay. Това също е огромен позитив, защото, ако може да получите парите само от едно място, това означава, че ще трябва да пресметнете време за транспорт.

Ако погледнем един типичен онлайн бърз кредит - то той отнема по-малко от 1 работен ден и парите са на Ваше разположение. Ако го сравним с това какво ще ви е нужно за друг вид кредит - транспорт, свободно време, дори може да се наложи да си вземете почивен ден от работа, за да се напаснете с работното време на офиса. В допълнение ще отбележим, че дългото време за одобрение е изпитание за тревожността на клиентите.

Подозираме, че до 2019 г. ще се работи точно върху скъсяването на процеса по получаване на кредитите, защото не е логично за да получиш пари, да е нужно да изхарчиш такива за транспорт и почивен ден.

След вземането на кредит

Тук също процедурата е улеснена, вноските могат да се превеждат и онлайн по сметка. За хората пък, които обичат личния контакт, фирмите за бързи кредити са осигурили дълго работно време, което е безспорно удобство, за всички, които работят от 9:00 ч. до 18:00 ч.

Макар фирмите за бързи кредити да предлагат кредити, които са за срок от 1 месец и са без лихва, ако сте нов клиент, те по никакъв начин не ощетяват клиентите си, които се връщат за втори или трети кредит при тях. Даже напротив, завръщащите се лоялни клиенти получават огромни предимства. Пазарът на бързите кредити е изключително конкурентен и фирмите проявяват доста оригиналност при предлагането на различните им кредитни продукти, така че ще ставаме свидетели на все по-интересни и по-интересни иновации.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още