IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И бившият директор на Audi се сдоби с обвинение

Рупърт Щадлер е обвинен в измама, непосредствено фалшифицирано сертифициране и наказуема реклама

10:24 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Рупърт Щадлер. Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Рупърт Щадлер. Снимка: Ройтерс, архив

В рамките на Дизегейл прокуратурата Мюнхен II повдига обвинения срещу бившия изпълнителен директор на Audi Рупърт Щадлер. Той и още трима обвиняеми са обвинени в „измама, непосредствено фалшифицирано сертифициране и наказуема реклама", заявиха властите в сряда.

Дали всъщност ще се стигне до процес, трябва да реши окръжният съд Мюнхен II. Разследването срещу 23 други обвиняеми продължава, пояснява прокуратурата, цитирана от германския Handelsblatt.

Прокурорите обвиняват тримата обвиняеми, че са разработили двигатели за автомобили с марките Audi, VW и Porsche, чието управление е оборудвано с недопустима софтуерна функция. Властите обвиняват 56-годишния Щадлер, че „най-късно от края на септември 2015 г. е имал познания за манипулациите и въпреки това е продължил да разрешава продажби на засегнатите автомобили с марките Audi и VW и не е предотвратил продажбите“.

Според властите обвинението включва 250 712 автомобила Audi, 71 577 броя VW и 112 131 броя от марката Porsche. „Превозните средства са продадени особено на пазарите в САЩ и в Европа", се казва в бележката на прокуратурата.

В допълнение към прокуратурата а в Мюнхен и властите в Брауншвайг разследват дизеловия скандал. Бившият изпълнителен директор на концерна Мартин Винтеркорн и още четирима души бяха обвинени през април за сериозни измами и нелоялна конкуренция. Освен това прокурорите обвиняват мениджърите в невярност, укриване на данъци и непряко фалшифицирано сертифициране. Срещу други обвиняеми все още се разследва.

Рупърт Щадлер беше арестуван през юни миналата година, когато е говорил по прихванат телефон за евентуалното пускане в отпуск на служител на Audi. След това мениджърът прекара няколко месеца в ареста.

VW реагира и прекрати договорните отношения със Щадлер  през октомври. След това мениджърът напусна компанията, а за негов наследник бе избран Брам Шот.

Като ръководител на Audi Щадлер също беше и член на Изпълнителния съвет на Volkswagen. На годишното Общо събрание на VW акционерите отложиха освобождаването от отговорност на Щадлер за финансовата 2018 година.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още