IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търг за соларна енергия в Португалия счупи световния рекорд

По време на наддаването е била регистрирана оферта за един от 24-те лиценза за инсталиране на соларен капацитет в размер на 14,76 евро за мегаватчас

23:00 | 31.07.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големият търг за соларна енергия в Португалия счупи световния рекорд, като един от 24-те лиценза на офертата се продава за 14,76 евро за мегаватчас, заяви Жоао Галамба, енергиен секретар на страната, цитиран от Euractiv.

От участниците в търга, които първоначално се състезаваха за общо 1 150 мегаватчаса, има 13 победителя, добави Галамба без да посочва имена. Източник, запознат с темата, заяви, че сред победителите има представители на различни европейски страни, като португалските дружества EDP и Galp не са успели да се наредят между тях. 

Португалският вестник Jornal de Negocios съобщи, че испанската компания Jornal de Negocios е спечелила 7 от общо 24-те лиценза, докато френската Akuo е успяла да се пребори за 370 мегавата.

Според pv magazine в петък друг португалски вестник – Expresso, е получил информация от компании, участващи в търга, които посочват, че за значителни порции от предлаганата производствена мощност са предложени цени от по 20 евро за мегаватчас, или по 0,02 евро за киловатчас.

По-рано този месец португалският министър на околната среда и енергийния преход Жоао Педро Матос Фернандес обяви, че ценовият таван за търга ще бъде 45 евро за мегаватчас. В интервю за местния финансов вестник Sapo министърът заяви, че е наясно, че средните цени на слънчевата енергия в региона са около 55 евро за мегаватчас.

Въз основа на местата, където ще бъдат разположени новите соларни инсталации, Португалия провежда търгове, в които победители могат да станат онези компании, които предложат най-големите отстъпки от базовата тарифа за наддаване.

„Първият търг в Португалия беше успешен“, заяви Галамба пред Ройтерс. „Имаше наистина брутални отстъпки и в допълнение на постигнатите най-ниски цени в Европа, успяхме да поставим нов световен рекорд“ добави още той.

През 2018 г. Solar Power Europe заяви, че най-ниските оферти за търгове за соларна енергия в световен мащаб са били регистрирани в Индия – 16,7 евро за мегаватчас.

Това е най-големият търг за лицензии за какъвто и да било вид енергия, стартиран от Португалия досега и се отнася за количество енергия, което надминава двойно инсталирания капацитет на соларна енергия в страната.

„Този търг показа, че енергийният преход, за който правителството пое ангажимент, не само, че може силно да ускори ръста на инвестиции и навлизането на възобновяеми енергийни източници в Португалия, но може да предостави и много ниски цени“, подчерта Галамба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 28 rate down comment 6
Sokratus
преди 4 години
Т.е. цената на токът от слънце в Португалия е под 3ст на kWh!!!!А ние се борим твърдо за АЕЦ Белене при минимална 12 ст на kWh!!!Не ще сме бедни, ами по кофите ще ровим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още