IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доминик Къмингс - „главен подстрекател" на Даунинг стрийт 10

Наличието му до Джонсън предполага едно диво препускане с непредвидим край

14:33 | 31.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	На церемонията по встъпването в длъжност на Борис Джонсън в сряда Къмингс се появи с дънки и тениска, в рязък контраст с останалите чиновници в костюми. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

На церемонията по встъпването в длъжност на Борис Джонсън в сряда Къмингс се появи с дънки и тениска, в рязък контраст с останалите чиновници в костюми. Снимка: Ройтерс

“Психопат кариерист", "главен подстрекател": в проява на неортодоксална политическа стратегия, новият британски премиер Борис Джонсън избра за специален съветник Доминик Къмингс, известен още като мозъка на кампанията в подкрепа на Brexit.

С язвителната си реторика 47-годишният Доминик Къмингс си създаде армия от врагове, включително сред торите. Във филма "Brexit: The Uncivil War", излъчен по Канал 4, в образа му се превъплъщава актьорът Бенедикт Къмбърбач. Къмингс е показан като подстрекател, използващ тактики, заимствани от "Изкуството на войната" на Сун Цзъ.

Бившият премиер консерватор Дейвид Камерън го описва като "психопат кариерист". 



Той вече беше сравняван и със Стив Банън, скандалния бивш съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп. Също като него, той е запален по военните тактики. И също като него, назначаването му в изпълнителната власт е приемана като рисковано решение: ще намери ли заядливият му и безкомпромисен стил мястото си в британското общество?

Яхнал вълната на една "уникална криза"
=================================

"Доминик Къмингс е главният подстрекател - той е стратегически решителен, идеологически иконоборец" пише Тим Бейл, преподавател по политически науки в университета "Куин Мери" в Лондон, в книгата си "Консервативната партия: от Тачър до Камерън".

"Чиновниците и апаратчиците на партията може да са вбесени от този съветник, но за Джонсън това е цена, която си струва да бъде платена", ако Доминик Къмингс му помогне да успее с Brexit.

Опозиционните партии подложиха на критики назначението на Къмингс, посочвайки, че през март той е бил признат за виновен в неуважение към Парламента, защото е отказал да се яви пред комисия, разследваща разпространяването на фалшива информация по време на кампанията преди референдума през 2016 година.

Той аргументира решението си, надменно заявявайки, че комисията била "повече заинтересувана от постановката, отколкото от търсенето на истината".

Миналият месец Доминик Къмингс заяви в блога си, че настоящата политическа дисфункция на Великобритания представлява "уникална криза за последните 50 или 100 години", която трябва да се използва, "за да се променят неща, които по принцип са непоклатими".

Доминик Къмингс е роден в Дърам (Северна Англия). Баща му е бил ръководител на проект за петролна платформа, а майка му - учителка на деца със специални нужди.

Посещавал е частно училище, а след това е бил приет в престижния Оксфордски университет. Русофил, почитател на писателя Достоевски, след завършване на образованието си Доминик Къмингс е живял в Русия, където през 90-те години участва в създаването на авиокомпания, която в крайна сметка не вижда бял свят.

След завръщането си във Великобритания, той прави първите си крачки в политиката, водейки няколко кампании, най-вече против приемането на еврото.

"Екстремно пътуване"
==================

През 2002 г;. той беше назначен за директор по стратегията на Консервативната партия, но напусна поста си 8 месеца по-късно, след като нарече тогавашния партиен лидер Иън Дънкан Смит "некомпетентен".

След това стана специален съветник на министъра на образованието Майкъл Гоув, настояща дясна ръка на Борис Джонсън.

Ръководител на кампанията в подкрепа на Brexit "Vote Leave" ("Гласувайте за напускане"), той изигра смятана за решителна роля за постигнатия резултат, водейки кампания, базирана повече на социалните мрежи и събирането на лични данни, отколкото на традиционни политически митинги. По-късно методите на "Vote Leave" бяха поставени под въпрос, особено използването на подвеждащи лозунги и таргетирани политически реклами.
Но успехът на референдума за Brexit, на който поддръжниците на напускането на ЕС спечелиха с близо 52 на сто, го направи известен преди всичко като стратег, който знае как да опровергае прогнозите.

На церемонията по встъпването в длъжност на Борис Джонсън в сряда Къмингс се появи с дънки и тениска, в рязък контраст с останалите чиновници в костюми.

Някои виждат неговия почерк и в състава на новото правителство, или във факта, че Борис Джонсън още не е обявил посещения в европейски столици и заяви, че очаква от ЕС да направи жест за Brexit.

Според Деймиън Макбрайд, бивш съветник на лейбъристкия премиер Гордън Браун, "всичко това предполага едно диво препускане с непредвидим край".

/БТА/ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ники Джиков
преди 4 години
Кажи на юнионист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Защо трябва да се слага граница мужду двете Ирландии ами да се обединят вобща държава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Брексита може да се окаже златен шанс за келтите да скъсат с британскотоси настояще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още