IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС обяви за нищожна формулата за дялово разпределение на топлинната енергия

Открити са нарушения на правилата за издаване на подзаконови нормативни актове

15:26 | 31.07.19 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив

Тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожни два текста от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост, както и текстове от Наредба за топлоснабдяването.

Делото беше образувано по жалби на физически лица. 

Причината е, че оспорените текстове от Наредбата за топлоснабдяването са издадени от некомпетентен орган, в случая - от заместник-министъра на икономиката и енергетиката, наредил и обнародването й в Държавен вестник, посочват от ВАС.

Според магистратите въпреки изричната заповед за заместване, заместник-министърът (Анна Янева, бел. Ред.) не е компетентен да издава подзаконови нормативни актове, тъй като законът изрично предвижда специалната нормотворческа дейност да се извършва от министър. 

За издаването на новата Наредба за топлоснабдяването, както и за отмяната на действащата до 24.04.2007 г. за топлоснабдяването липсват, каквито и да било мотиви, посочват от съда.

Предвид липсата на уведомяване на заинтересованите лица и организации и изготвени мотиви при издаването на Наредбата, се приема, че е налице съществено нарушение на административнопроизводствените правила.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
penman
преди 4 години
Поредното скудоумно решение на съда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още