IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ прие проектозакон за санкции срещу компаниите от „Северен поток 2“

Сенатът и Камарата на представителите трябва да приемат документа, за да се превърне в закон

21:30 | 31.07.19 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Комисия в Сената на САЩ прие днес проектозакон за  налагане на санкции на компаниите и лицата, участващи в  изграждането на газопровода "Северен поток 2" от Русия  до Германия, който според администрацията на президента  Доналд Тръмп ще засили зависимостта на Европа от  Москва, предаде Ройтерс.

Сенатската комисия за външните работи прие с 20 гласа "за" и 2 "против" Акт за защита на европейската енергийна сигурност. 

Проектозаконът отразява притесненията на някои конгресмени от руското влияние в Европа. За да се превърне в закон обаче, документът трябва да бъде приет също така от целия Сенат и от Камарата на представителите, а също така да бъде подписан от Доналд Тръмп.

Проектът "Северен поток 2" предвижда строителство на две линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия по дъното на Балтийско море.

Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на "Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Дължината му е над 1200 километра Стойността на строителството се оценява на 9,5 млрд. евро като се очаква съоръжението да заработи до края на 2019 година.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Нека уточним, никой не може да те клати, ако ти не се оставиш да те клатят.---добре, бях политкоректен и не използвах точния термин ... не ни клатят, изнасилват ни ! За второто не се иска съгласие от теб !И моля те не ми давай руснаците като пример за зрели хора ... нямаме елит, защото Матушка ни го изби и избива последните 100 години, и не ми ги защитавай все едно ти плащат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 3
rooctcho
преди 4 години
Имам чувството че на германците им е писнало до гуша от тъпотиите на САЩ, но се правят на умрели за момента :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 26 rate down comment 5
dr.5rov
преди 4 години
Нека уточним, никой не може да те клати, ако ти не се оставиш да те клатят. И ако искаш да си точен, трябва да добавиш, че не само руснаците са ни клатили за тези повече от 100 години. И всичките те не са виновни, а ние. Ние, с манталитета си на незрели за големия свят хора, лесно се отавяме да ни клатят, а после се сърдим. Ние все още нямаме читав елит и не сме станали такива хора, които знаят как и могат да се грижат и да защитават интересите на нашето обществото, което ще рече на страната ни. А всеки, който не го може, го клатят, навсякъде по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 7
Стефчо
преди 4 години
като начало могат да им спрат тока в Рамщайн за да видят дали ще оттеглят законопроекта, както направиха турците в Инджирлик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 10
michaelis12
преди 4 години
той флота сигур е на път вече, но нема го пуснат там ордите от Мордор .... :)) Сашово си реже клона с бая голем трион доста усърдно на който седи, аз мислех че ше паднат някъде на нивото на Бразилия към 2030/2035, но може и да не изкарат до идния Гьоргьовден ако продължаат в същия дух, да не вземе Швабия да се сети да иска военна помощ от Мордор срещу Демокрацията, мисля нема и откажат, та не знам кво ше стане тогава ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 7
0pk
преди 4 години
Хегемон на глинени крака :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 21
khao
преди 4 години
не е задължително, както виждаш руснаците ни клатят над 100 години, но все още има доволен слой дебиили които им се радват и защитатават !Всичко е въпрос на пропаганда и ниското ниво образованост на днешното население
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 30
Стоян Петров
преди 4 години
Америка е хегемона и може да прави каквото иска, независимо дали на някой си му харесва това или не. Никой не забранява на никого да участва в СП-2, а американците като вежливи хора просто обясняват че той ще има повече загуби отколкото ползи. Толкова е просто и не са необходими цели дисертации по-темата. Можем да си го позволим - правим го. Точка!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 35 rate down comment 9
dr.5rov
преди 4 години
Странно е поведението на част от американския елит. Не разбират ли, че с действията си може да доведат някой ден да останат сами срещу всички останали. Колкото повече размахват тоягата, толкова повече ще сплотяват сили, които иначе са напълно несъвместими по между си по интереси, цели и ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 32 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Много интересно на какво правно основание ще наложат тия санкции? Всяка една от компаниите партньори на Газпром може да заведе съдебен иск срещу САЩ и ще го спечели без проблем, защото САЩ са никакви, та да се намесват в отношенията между европейски компании и европейски държави. Все едно аз да сключа някакъв договор с julian12 - и да се изтърси американският посланик и да ни забрани - щото НА НЕГО тоя договор не му харесвал. Второ - тия приказки за "енергийната сигурност" на Европа - това е грижа на Европа, не на САЩ, а ако Европа остане без газ, това ще бъде много хубаво "укрепване на енергийната сигурност".Трето - дори САЩ да принудят с тия закончета европейските партньори на САЩ да се оттеглят, Газпром сами ще си завършат проекта. Четвърто - големите компании може да предприемат ответни мерки. Например една от заплашените компании е Shell - която е доставчик 1 на газ на щатския пазар - та тия говедари замислят ли се, че Шел може да им наложи санкции НА ТЯХ? - Най-малкото, ако бъдат глобени - ще си платят глоба на сума Х, но ще вдигнат цените така, че да си вземат обратно сумата Х... ама двойно. Някакъв американски конгресмен заплаши и Газпром със санкции и след като целият свят му се смя, наложи се Тръмп да обяснява, че той само бил загрижен за Европа, ама не искал никого да санкционира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още