IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Енергетиката е основния свързващ елемент между България и Русия

В изграждането на газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“ личи намерението на Русия да заобиколи Украйна при газовия пренос, смята Пламен Димитров

22:45 | 31.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Енергетиката е най-важният аспект от икономическите отношения между България и Русия днес. Около това мнение се обединиха Пламен Димитров, анализатор Българско геополитическо дружество, и д-р Станислав Бачев, международен и геоенергиен анализатор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Близо 100% от потреблението на газ и петрол у нас се осигурява с внос от Русия, посочи Димитров. 

„Трябва да си даваме сметка, че страната ни е по-важна за Русия като транзитьор на газ, отколкото като потребител“, отбеляза той.

„Съотношението между вноса на газ за собствено потребление и транзита на газ през българска територия от Русия е приблизително 1:5". добави още експертът.

Според него в изграждането на газопроводите „Северен поток 2“  и „Турски поток“ ясно личи общото намерение на Русия да заобиколи Украйна при газовия пренос за европейските потребители, а ключово ще бъде решението на Европейската комисия за тях.

"Проблем за Северен поток е, че засега Дания не дава разрешително през нейната икономическа зона да бъде строен газопроводът, както и големият му обем, които изисква отвеждаща инфраструктура... По-сериозни са може би проблемите с южното заобикаляне на Украйна. Втората линия на Турски поток трябва да изведе газа до централна Европа, а изграждането на инфраструктурата през България, Сърбия и Унгария се бави", подчерта Димитров.

Проектът „Северен поток 2“ няма да бъде спрян, смята от своя страна Станислав Бачев. Той може да бъде единствено забавен, поясни гостът.

„Северен поток 2“ е тест както за Германия, така и за Европейския съюз дали той е суверенен, или сателитен. Нормално е германският бизнес да е заинтересован“, коментира Бачев.

Според него няма съмнения, че втората тръба на „Турски поток“ ще минава през България.

„Важно е какво ще направим ние като страна. Факт е, че ще се проектът ще се осъществи, въпросът е кога във времето и дали ще се случи по план до края на 2019 г.“, изтъкна още Бачев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Моабет да става
преди 4 години
Северен поток 2 е тест както за Германия, така и за Европейския съюз дали той е суверенен, или сателитен.А "Южен поток" какво беше? Тест дали България е суверенна или сателитна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още