IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания заделя допълнителни 2,6 млрд. долара за Brexit без сделка

Средствата ще бъдат използвани за запасяване с лекарства и финансиране на една от най-големите рекламни кампании в мирно време

14:20 | 01.08.19 г. 1
<p>
	Британският финансов министър Саджид Джавид.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският финансов министър Саджид Джавид. Снимка: Ройтерс

Великобритания съобщи, че засилва подготовката за Brexit без сделка със заделянето на допълнителни 2,1 млрд. паунда (2,6 млрд. долара) за запасяване с лекарства, наемане на повече гранични служители и финансиране на една от най-големите рекламни кампании в мирно време, съобщава Ройтерс.

Премиерът Борис Джонсън, който дойде на власт миналата седмица, обеща страната му да напусне съюза със или без споразумение след три месеца, ако ЕС не се съгласи на предоговаряне на сключената сделка от предшественичката му Тереза Мей.

В първото си голямо политическо съобщение новият финансов министър Саджид Джавид заяви, че средствата ще позволят на правителството да засили обучението на митническите служители, да наеме повече служители за справяне с очаквания ръст на молбите за паспорт и да подобри инфраструктурата около пристанищата.

„92 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз е важно да засилим планирането ни, за да гарантираме, че сме готови. Искаме да постигнем добра сделка, която премахва недемократичния предпазен механизъм. Но ако не можем да постигнем добра сделка, ще трябва да напуснем без сделка“, заяви Джавид.

Напускането на ЕС от Великобритания без сделка означава, че няма да има официален преходен период, който да включва всичко – от издаване на паспорти за домашни любимци след Brexit до митнически споразумения по границата със Северна Ирландия.

Много инвеститори твърдят, че Brexit без сделка ще предизвика трусове в световната икономика, ще тласне Великобритания към рецесия, ще разстрои финансовите пазари и ще отслаби позицията на Лондон като водещ международен финансов център.

Привържениците на Brexit казват, че въпреки трудностите в краткосрочен план сътресенията от напускане без сделка са преувеличени и в дългосрочен план Великобритания ще процъфтява, ако се намира извън ЕС.

Финансовото министерство ще предостави незабавно 1,1 млрд. паунда и ще осигури още 1 млрд. паунда за държавни агенции и администрации в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Това означава, че правителството е отпуснало общо 6,3 млрд. паунда за подготовката за излизане без сделка, включително 4,2 млрд. паунда за тази финансова година.

Министерството съобщи, че сред останалите инициативи 434 млн. паунда ще бъдат предоставени за гарантиране на внасянето в страната на жизненоважни лекарства и медицински продукти, включително чрез прибавянето на допълнителни товарни мощности, складове и запаси от стоки.

138 млн. паунда ще бъдат отпуснати за рекламна кампания, така че хората и компаниите да бъдат подготвени за Brexit без сделка и за осигуряването на допълнителна консулска подкрепа за граждани в чужбина.

Общо 344 млн. паунда ще бъдат предоставени за нови гранични и митнически операции, включително наемането на допълнителни 500 гранични полицаи и удвояване на подкрепата за митническите служители, за да помагат на компаниите да попълват митнически декларации.

Предшественикът на Джавид Филип Хамънд, който се противопоставя на излизане от ЕС без сделка, беше обвинен от привърженици на Brexit, че не е заделил достатъчно средства, за да подготви Великобритания за Brexit без сделка, подкопавайки преговорната й позиция с Брюксел.

Основната опозиционна Лейбъристка партия определи заделените средства като „ужасяващо пилеене на пари на данъкоплатците“, тъй като мнозинството депутати в парламента дадоха да се разбере, че смятат да блокират излизане от ЕС без споразумение.

„Правителството можеше да изключи варианта за излизане без сделка и да вложи тези милиарди в нашите училища, болници и хора“, заяви финансовият министър в сянка Джон МакДонъл.

Главният секретар във финансовото министерство Риши Сунак обаче отхвърли обвиненията.

„Моя работа е да гарантирам, че харчим разумно парите на данъкоплатците, добрата новина тук е, че при всички случаи имаме нужда от много от тези пари и инвестиции, защото напускаме Европейския съюз“, заяви Сунак.

Той допълни, че повече подробности за плановете на правителството за разходване на средствата ще бъдат обявени на събитие по-късно тази есен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
mangalistan
преди 4 години
Ако излязат веднага ще си спестят парите за реклама на Брекзит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още