IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата показа доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП

От държавното обвинение огласиха и част от свидетелските показания

14:44 | 01.08.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Прокуратура на Р България</em></p>

Източник: Прокуратура на Р България

Прокуратурата разпространи част от доказателствата, събрани по делото за хакерската атака срещу НАП. Публично достояние вече са и част от свидетелските показания, които ще бъдат представени пред Специализирания наказателен съд. Те се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор, съобщават от спецпрокуратурата. 

При разследването срещу Кристиян Бойков и Иван Тодоров, обвинени в кибертероризъм, били намерени личните данни на магистрати. Те са основно за прокурори и следователи, а папката била със заглавие: Ne se chistiiiii.

Според прокуратурата бил направен опит за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества.

Прокуратурата публикува на сайта си 13 файла, които са част от разследването. На първия от тях се виждат Кристиян Бойков и търговският директор на ТАД Груп Георги Янков (също обвинен), като според разследващите Бойков казал на Янков, че е изпратил до медиите данните от НАП, но не очаква те да ги отразят.

В следващия файл, според прокуратурата, Янков разговаря с непознат, като му пояснява, че сайтът Биволъ "има информацията от две седмици". Казва още, че файловете са изпратени до медиите, за да видят , че са верни: "Да видят за какво става въпрос ... правителството трябва да си замине с всички...с всички".


Вижда се и снимка от работното място на Бойков, като от държавното обвинение обясняват, че той пише писмо до медиите от руски анонимен мейл. 

Данните от компютъра на Бойков са дали информация на разследващите, че на 9 юли, 6 дни преди изпращането на данните на НАП до медиите, е създадена специална папка, от която става ясно, че са търсени данни за премиера, главния прокурор и Делян Пеевски. 

На служебния компютър е намерен файл, който съдържа структурата на базата данни на НАП и части от нея, която не е изпратена до медиите. Прокуратурата открила още 106 имена на база данни, идентични с тези на НАП. 

От запазена кореспонденция между Бойков и лице с име Иван Петров става ясно, че Бойков казва, че е ударил една от системите на съда, като името на съда е заличено от прокуратурата. Прокуратурата твърди, че Бойков е открил пропуски в системата на митниците и се възползвал от тях.

В телефона на Бойков е намерен файл с личните данни на публични личности, в т.ч. висши държавници, представителите на местната власт и магистрати.

Спецпрокуратурата огласи и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени на Специализирания наказателен съд: "Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи – И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъда привлечени като клиенти."

Спецпрокуратурата ще иска от спецапелативния съд по тежка мярка за неотклонение на Иван Тодоров.

Обвинения по казуса бяха повдигнати на трима души: собственика на компанията Иван Тодоров, търговския директор Георги Янков и служителя Кристиян Бойков. Тодоров бе задържан във вторник и ден по-късно - освободен срещу гаранция от 100 000 лева. От ареста излязоха и другите двама обвиняеми.

Специализираната прокуратура е издала Европейска заповед за разследване на територията на Франция по казуса "ТАД Груп", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. От държавното обвинение посочват, че в рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 4 години
"...руснаците нямат сметка да ни клатят..."?! Тук няма да се съглася. Сигурен съм, че в момента руснаците полагат сериозни усилия да ни копрометират колкото може повече пред Европа, за да могат пък европейците да имат оргументи да продължават да не ни допускат в Шенген и Еврозоната. Липсата на сигурност е редовният аргумент на Холандия, за да ни спъва. После, като навържем корупцията, неравенството и т.н. - и хоризонтът пак се отдалечил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 4 години
постановка от най некадърните е, ние сме си руска колония ... руснаците нямат сметка да ни клатят имат много корупционни проекти на наша територия.Не е въпроса да изклюваш нещо, просто мисли логично ... защо ти е нужно видеонаблюдение с висока резолюция (за която ти е нужен доста по голям сторидж) и звук ? Защо е нужно да има видеозапис на целия ти проецс по създаване на интелектуална собственост за милиони ?Не става ли цялата ти кибер-защита излишна ако може един чичак от стаята за видеонаблюдение да вижда какво правят всичките ти служители по мониторите и просто да изнесе копие на записа или да велзна и да открадна само записа. Много по лесно е от колкото да им разбиеш криптирането или мрежата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Всичко ми минава през акъла и нищо няма да ме изненада. Не изключвам въобще възможността тези, които не се оказаха руснаци, да са пък едни от многото рубладжии?!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
викаш всичко може да е, но не и постановка на некадърната прокуратура ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
...вчера говореха за още един подъл план на киберпрестъпниците. Да контролират пръскачките пред парламента и да пръскат депутати народолюбци! ...оказа се, че те не били от модерните! ...мисля, че и тези им"доказателства" са същите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
Спящият бик
преди 4 години
Остава възможността тези "вълшебници" по чужда киберсигурност да се окажат *** по отношение на собствената си?! Затова са филмирали така нарцистично престъплението си - с видео, но и със звук - за да няма съмнения!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 4 години
така де, но идеята ми е че това е извън добрите практики... точно зада няма случаен теч на информация. За чий плащаш хиляди за лицензи на криптиращ софтуер като камерата записва паролата ти ? ... и е нужно само някой физически да е открадне записа .... усещаш ли къде е противоречието!В този случай видеонаблюдението е дупка в сигурноста и за това не се използва, а и няма логика да се използва, то да не е като да пазиш бирата в Била от крадци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
Спящият бик
преди 4 години
Ами ако не е видонабюдение, а неразрешено СРС!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 3
Спящият бик
преди 4 години
Тези доказателства не трябва ли да се представят в съда? Не е ли съдът, който преценява тяхната достоверност и достатъчност, за да се осъди някой?... Или вече прокуратурата ще съди - без съд, с помощта на послушните медии!? Слезващата стъпка на такова "развитие" е ликвидиране на обвиняемия без съд и присъда! Това ли ни чака!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
khao
преди 4 години
и да добавя ... видеонаблюдение с микрофон ?!?! ... на терасата ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още