IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 30 г. след края на СССР руснаците мечтаят да работят в държавни компании

40% от участниците в анкета посочват като мечтан работодател газовия гигант Газпром

15:21 | 02.08.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Близо три десетилетия след края на комунизма мнозинството руснаци мечтаят да работят в голяма държавна компания като Газпром, показва допитване на института ВЦИОМ, който също е държавен, съобщава Bloomberg.

40 на сто от руснаците определят контролирания от държавата монополист в износа на природен газ за предпочитания си работодател.

Държавната „Руска железопътна компания“ е посочена от 23% от участвалите в допитването близо 1600 души, следвана от петролния гигант Роснефт и най-голямата банка в Русия Сбербанк. „Лукойл“ е единствената недържавна компания в топ шест с 12% от участниците в анкетата, които са посочили втория по големина производител на петрол в Русия и авиокомпанията „Аерофлот“ като предпочитаното им работно място.  

Руснаците определят добрата заплата и компания, която изпълнява обещанията си, като най-важните фактори при избора им на работодател, сочи допитването на ВЦИОМ.

Газпром, която е най-известна в чужбина с нарушаването на доставките за Европа при периодичните спорове между Кремъл и Украйна, е имала 466 хил. служители към края на 2018 г. От тях 71% са били мъже, показва годишният й доклад.

Разходите за служители са възлизали на 601 млрд. рубли (9,4 млрд. долара) миналата година, което е спад с 12 на сто спрямо същия период на предходната година, тъй като компанията е спестила от осигуровки за пенсия след повишаването на възрастта за пенсиониране в Русия.

Въпреки че рухването на СССР позволи появата на частно предприемачество в Русия, на практика икономиката остава доминирана от държавни компании. Много предприемачи изпитват затруднения заради корупцията по високите етажи на властта и тежките регулации и определят използването на правоприлагащите органи за изземване на компании като основно безпокойство.

По време на управлението на Владимир Путин ролята на държавата в руската икономика се увеличи значително въпреки призивите му за засилване на конкуренцията. Тази година Федералната антимонополна служба съобщи, че делът на държавата в брутния вътрешен продукт е достигнал 70%, което е ръст спрямо около 25% преди две десетилетия. Газпром и Роснефт съставляват общо 14% от икономиката на страната, допълни агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Каква малка статия и колко безумни идиотщини в нея?Газпром не е "държавна" компания, но е с държавно участие. Газпром не е "монополист".Газпром не е "нарушила доставките на газ" за Европа - направиха го украинските крадци и бандити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 4 години
Пък в развитите държави всички големи частни фирми се натискат да изпълняват държавни поръчки. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
julian12
преди 4 години
То и ти си на държавна заплата към троловете на шороша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 16
cum on ABBA face
преди 4 години
обясни го на троловете на КГБ/ГРУ-абба ; дядя вова и императора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 12
QuasiInvestor
преди 4 години
Това е - триумф на криворазбраната социалистическа утопия...Много тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още