IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на изкуството се свива, въпреки солидното търсене

Цените на съвременното изкуство са се увеличили с 40%, показва шестмесечния доклад на Artprice

18:47 | 01.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на произведенията на изкуството на търговете са продължили да нарастват през първата половина на 2019 година, въпреки че обемът на продажбите сериозно се е свил със 17,4%, предаде Франс прес. Големите тръжни центрове нямат силни позиции с изключение на Хонконг - "Меката" на азиатското изкуство.

Колекционерите на забележителни произведения на изкуството изглежда изчакват по-благоприятни моменти за продажбата им, въпреки че търсенето остава солидно. Това се посочва в шестмесечния доклад на Artprice - компания, специализирана в информацията за котировките на пазара на произведения на изкуството.

Проучването включва публичните търгове на произведения на изящните изкуства (картини, скулптури, рисунки, фотографии, отпечатъци от литография, видеа, инсталации и гоблени), отчитайки 262 300 продадени партиди на търгове в света. Акумулираният оборот е 6,98 милиарда долара, което е спад със 17,4% спрямо първите шест месеца на 2018 година. 

Въпреки че продадените 262 300 партиди сочат леко увеличение с 0,1%, свиването на оборота е значително и засяга всички големи пазари: САЩ (3,3 милиарда долара, минус 20%), Китай (1,7 милиарда долара, минус 12%), Великобритания (1,4 милиарда долара, минус 25%), както и по-второстепенни като Франция (329 милиона долара, минус 12%).

Модерното изкуство и античното изкуство не са предложили шедьоври. 

Глобалният индекс на цените е нараснал с 5%. 

Цените на съвременното изкуство са се увеличили с 40%. Изглежда някои колекционери изчакват да изкарат на пазара произведения, чиито цени продължават да се покачват, отбелязва АФП.

Аукционните къщи се затрудняват "да убедят колекционерите да продадат най-добрите си произведения". Сред причините са разходите за трансакции, които остават високи.

"Време е пазарът да влезе в новата цифрова ера", твърди президентът на Artprice Тиери Ерман. Той призовава да бъдат наваксани десетте години закъснение, като дилърите се откажат от празните зали и прекомерния персонал.
Хонконг се конкурира с Ню Йорк и Лондон, като продава на търг до 40% от китайското изкуство. Именно при съвременното изкуство Хонконг привлича западни звезди като американския уличен артист Коус или английския скулптор Тони Крег, както и най-добрите творци от цяла Азия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още