IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: При твърд Brexit ще има силна инфлация

Съществува „значителната възможност" за Brexit без сделка, признава централният банкер

13:30 | 02.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) гледа на излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) без сделка като на все по-реалистична възможност и предупреждава срещу нарастващата инфлация.

Съществува „значителната възможност" за Brexit без сделка, заяви председателят на АЦБ Марк Карни в петък в интервю за радио BBC. Изявлението му се случва по-малко от ден, след като уверено заяви, че Великобритания ще избегне Brexit без сделка.

Той увери, че централната банка ще направи всичко по силите си, за да подкрепи британската икономика след нерегламентиран Brexit.

В случай на излизане без споразумение обаче британците ще трябва да се приспособят към увеличаване на цените на хранителните стоки в супермаркетите и по-високи разходи за гориво, предупреди централният банкер в интервюто за радиото. В случай на нерегламентиран Brexit се очаква по-нататъшно обезценяване на британския паунд. Това ще подпомогне британската експортна индустрия, но вероятно същевременно ще увеличи чрез вносните стоки и инфлацията, предупреди Карни.

През последните дни вече се стигна до рязка девалвация на британската лира. Новият министър-председател Борис Джонсън е решен да изведе Кралството от ЕС на 31 октомври, ако е необходимо – и без споразумение. Той иска да предоговори договорката между предшественика си Тереза Мей и Брюксел. ЕС отхвърля стриктно това, а паундът в момента струва 1,2128 долара, което е със съвсем малко над най-ниското от 2017 г. насам ниво.

В рамките на последното си заседание за лихвените равнища централната банка остави лихвата на ниво от 0,75% заради несигурността около Brexit. В публикуваната нова икономическа прогноза пък въобще не бе включен сценарият за т. нар. „No-Deal-Brexit“. АЦБ  възприе изчаквателен подход, въпреки че най-големите централни банки в света смекчават политиката на фона на забавянето на растежа на световната икономика и продължаващото търговско напрежение. Федералният резерв понижи лихвите с 0,25% в сряда и намекна, че може да прибегне до ново свиване. Европейската централна банка обмисля задействането на още стимули през септември.

Признавайки отслабването на световната икономика, АЦБ понижи прогнозата си за икономическия растеж тази година. Банката предвижда също забавяне на ръста на износа и отслабване на инвестициите на бизнеса и през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 24
ivan.kostov.39
преди 4 години
Не съм сигурен, че го е казал, но за да има голяма инфлация трябва да има много пари и малко стоки... При условие,че САЩ много бързо , ще наводнят паара с земеделски стоки, както се договориха Тръмп и Борис Джонсън, не мисля, че храните ще поскъпнат...При обезценен паунд износа им ще стане евтин, а Британската общност наброява 1 500 000 000 пазар. За сведение ЕвроГейскиясъюз е около 700 000 000. Може и да имат сътресения в началото, ноняма да им сто на Бойко Борисов е налага да се съобразяват с мнението на Бойко Борисов да кажем :) ...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 5
rainmaker
преди 4 години
Карни е управител на АЦБ. А ти кой си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 25
studioaa
преди 4 години
Може би се питате таква точно кристална топка има това човече с такава прогноза, но ще се разочаровате тоталено. Самият Карни ще се погрижи да има силна инфлация при твърд Brexit и затова е толкова сигурен в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още