IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: Номинацията на Кристалина Георгиева е признание

Тя има големи шансове да оглави МВФ, защото се очаква да получи подкрепата на ЕС и САЩ, твърди финансистът

11:41 | 05.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Номинацията на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) от страна на Европейския съюз несъмнено е огромна личностна победа за нея и добра оценка за работата ѝ в Световната банка и като наш представител в ЕС. Тя има големи шансове да оглави МВФ, защото се очаква да получи подкрепата на ЕС и САЩ. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

Страните от ЕС притежават около 25-26% от специалните права на тираж (СПТ) в МВФ, което им дава и най-големия процент право на глас, а тежестта на САЩ при гласуването е над 15%, уточни още експертът. 

Всички 28 страни от ЕС държат в момента 30,19% от СПТ в МВФ, което отговаря на 29,57% от правото на глас. Ако изключим Великобритания, която предстои да излезе от ЕС, числата са следните: 25,95% от СПТ и 25.54% от правото на глас, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

"МВФ и Световната банка са финансовите институции, създадени на базата на Бретънудската система. Те имат две основни цели - едната е функцията на МВФ да се грижи за стабилността в системите. Той действа като организация от последна инстанция, която служи за подкрепа на платежния баланс. Световната банка, от своя страна, отговаря за развитието и извършването на структурните реформи в отделните страни-членки", обясни Дацов.

Във фискалната сфера две са големите институции, които са най-голям капацитет, като специално за публичните финанси едната е Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), но МВФ има най-големия капацитет в света да прогнозира и управлява процеси в тази област, обясни още Любомир Дацов. Той допълни, че от друга страна, фискалният департамент в рамките на МВФ събира най-ярките имена в научната дейност в тази сфера.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Sandy
преди 4 години
Не признание, а срам и позор е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 4 години
Подкрепата на С А Щ за Кристалина Георгиева не е съвсем сигурна Вероятно англичаните ще спретнат някои номер на Е С при избора на управителя на М В Ф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още