IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC надмина очакванията на пазара, но свива годишната прогноза за САЩ

Постигнатите от подалия оставка преди часове Джон Флинт резултати в северноамериканската страна не са достатъчно добри

11:36 | 05.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Подалият оставка преди часове вече бивш главен изпълнителен директор на HSBC Джон Флинт поставяше силен фокус над бизнеса в САЩ, чиято рентабилност искаше да подобри.

В тази област обаче банката изостава, каза HSBC в понеделник сутринта при представянето на последните си финансови данни. Настоящите резултати са „неприемливи". Напрежението между САЩ и Китай, един от най-важните пазари на банката, също се отразявало негативно на бизнеса.

Коригираната печалба преди данъци нарасна с близо седем процента до 12,5 милиарда долара през първата половина на годината. Ръководството обаче обяви, че няма да може да изпълни обявената по-рано цел за бизнеса в САЩ. Лихвените проценти в САЩ вероятно ще паднат, отколкото ще се повишат, а геополитическите проблеми могат да засегнат бизнеса на няколко ключови пазара. 

Освен това банката отчете трудната ситуация с приходите в банкирането на дребно, управлението на активи и бизнеса с търговия. „Работим над оперативните разходи и капиталовите разходи по отношение на рисковете за развитие на приходите", обеща ръководството на банката.

Освен това HSBC предупреди за несигурни последици от Brexit. Затова не се очаква да постигне в САЩ, както бе планирано, до 2020 г. възвръщаемост на собствения капитал от шест процента. За целия концерн целта все още е стойност над 11%. През първата половина на годината възвръщаемостта е 11,2 процента - по-висока благодарение на еднократен ефект.

Въпреки всичко HSBC продължи да расте през първата половина на годината. В сравнение с първото тримесечие обаче печалбата в текущия бизнес отслабва. Без еднократни позиции печалбата преди облагане с данък за периода от януари до юни възлиза на 12,5 милиарда долара, което е със 6,8 процента повече спрямо година по-рано. От тази сума 9,8 милиарда долара са генерирани в Азия. През първото тримесечие обаче растежът бе по-висок – с 10%.

Оставката на Флинг предизвика спадове на фондовия пазар. Цената на акциите на банката, която има силна азиатска насоченост, спадна с близо 2 процента в Хонконг, но общият индекс отстъпи дори повече. За една година акциите на банката загубиха около 15 процента от стойността си.

HSBC е най-високо оценената банка в Европа с пазарна капитализация от около 143 милиарда евро и е единственият европейски играч, който играе в лигата на американските гиганти от индустрията JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още