IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще подкрепи Кристалина Георгиева за ръководител на МВФ

Миналия петък ЕС реши да номинира българката за наследник на Кристин Лагард начело на фонда

21:13 | 05.08.19 г. 3
<p>
	Кристалина Георгиева.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристалина Георгиева. Снимка: Ройтерс

Русия ще подкрепи кандидатурата на българската представителка Кристалина Георгиева за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), се казва в съобщение на сайта на руското министерството на финансите, цитирано от ТАСС и БТА.

"Русия се отнася положително към издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще бъде готова да я подкрепи в хода на предстоящото гласуване", се казва в съобщението.

На 2 август ЕС реши да номинира Георгиева за ръководител на МВФ. За първи път в 75-годишната история на фонда е възможно той да бъде оглавен от представител на страна, чиято икономика се определя като "нововъзникващ пазар", отбелязва финансовото ведомство.

Вероятността от победа на Георгиева е голяма, тъй като страните от ЕС имат 44 процента от гласовете в МВФ. За получаване на над 50 на сто за кандидатката от България е необходима допълнителна подкрепа от само няколко страни, отбелязва ТАСС.

"Кандидатурата на Георгиева е правилен избор. Г-жа Георгиева е блестящ дипломат, всестранно подготвен икономист, образован високопрофесионален финансист. В ситуация на засилване на протекционизма в глобалната икономика нейният опит при решаването на задачите, свързани с развитието, ще бъде необходим повече от всякога", се казва в съобщението на руското министерство.

По-рано днес говорител на германското финансово министерство също изрази оптимизъм, че Георгиева ще оглави МВФ. Германия не очаква възрастта на българката да застане на пътя ѝ към топ позицията на фонда. Кандидатите за ръководител на МВФ трябва да са на възраст под 65 години към момента на вземане на решение за назначаване, а Георгиева навършва 66 години през август. 

През уикенда водещото финансово германско издание Handelsblatt коментира, че като опитен икономист и политик, Кристалина Георгиева е идеален кандидат да оглави МВФ. "Тя е силно уважаван икономист, който пожъна аплодисменти за работата си в Световната банка. Ако през октомври бъде назначена, Георгиева ще стане първият източноевропеец", оглавил МВФ, отбеляза и британският Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 4 години
"страните от ЕС имат 44 процента от гласовете в МВФ""На 2 август ЕС реши да номинира Георгиева за ръководител на МВФ"Италия е член на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Русия има 2,59% от гласовете. Какво ни губите времето с тази информация. По-интересно е как ще гласуват примерно Итали и Индия, които са всяка с по-голям процент от гласовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
majnata
преди 4 години
*** *** като начин на употреба ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още