IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отпуска на България близо 3 млн. евро заради африканската чума по свинете

С други 11 млн. евро помощ страната ни трябва да плати обезщетенията на стопаните от засегнатите от заразата регистрирани ферми

18:59 | 06.08.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) отпуска на България почти 3 млн. евро за справяне с африканската чума по свинете. Това съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов на брифинг.

В рамките на 30 дни ще получим и 11 млн. евро, с които ще се покрият обезщетенията на стопаните от засегнатите от заразата регистрирани ферми, допълни Иванов. 

Днес министърът на земеделието Десислава Танева се срещна в Брюксел с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, за да обсъди помощта на ЕС, съобщават от пресцентъра на МЗХ. 

По време на брифинга зам.-министърът призна, че не отрича пропуските в борбата с африканската чума по свинете, включително недостатъчното редуциране на популацията на дивите животни и проблемите с животните в личните стопанства. Иванов обаче отрече обвиненията на БСП, че няма ветеринарен контрол. По думите му Агенцията по храните е сключила договор с 1 100 ветеринарни лекари, които оказват контрол. 

От срещата на Танева с Андрюкайтис стана ясно, че от 21 септември до началото на октомври ни предстои одит от ЕК по мерките, които държавата прилага за справяне с АЧС. От този одит зависи и съфинансирането, което ще получим и финансовата подкрепа на действията, които прилага страната. Всичко това е под условие, че България строго изпълнява европейското законодателство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
majnata
преди 4 години
Абе ти в кой свят живееш бе Сандьо ... сичко требе да се "усвои"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Sandy
преди 4 години
Тиквата за 3 млн. евро ли се продаде! Срам и позор е тоя човек за народ и Родина ! Проклет да бъде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още