IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Солидарният модел на здравеопазването спешно трябва да се възстанови

Това ще гарантира достъп до системата, без да се налага пациентите да вадят от джоба си допълнителни пари за лечение, каза Андрей Марков

13:24 | 07.08.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Моделът на финансиране но здравеопазването в България трябваше отдавна да бъде променен и очакваме това да се случи всеки момент. Спешно трябва да се възстанови солидарността на системата. Около тази позиция се обединиха Андрей Марков от Българската болнична асоциация (ББА) и д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Това е пътят да се освободи пазарът на здравните услуги, коментира Андрей Марков пред Bulgaria ON AIR.

Солидарният модел на здравното осигуряване в България в момента е нарушен драстично и затова спешно трябва да се възстанови, категорични са и Марков, и Хасърджиев.

Хасърджиев отбеляза, че е грешен и стар моделът на финансиране на здравната система у нас, той не отговаря на реалните потребности на обществото и лекарите и пациентите не получават исканите резултати.

Идеята за здравна застраховка, която ББА подкрепя, е част от предложенията на екипа на здравния министър  Кирил Ананиев – тоест навлизане на застрахователите като оператор в здравеопазването. „Това ще промени съотношеението на плащанията, така че доплащането от джоба на пациента да се намали“, каза Андрей Марков. По негови думи така няма да се налага пациентите да плащат от джоба си за здравеопазване, а това ще бъде поето от застрахователите и тогава солидарността ще гарантира достъп до системата без да се налага пациентите да вадят от джоба си допълнителни пари за лечение. 

ББА настоява за промяна на финансовия модел, за замяна на клиничните пътеки с диагностично-свързани групи, за въвеждане на здравно застраховане, защото именно защото го няма, доплащаме за лечение, а един застраховател не би го допуснал, обобщи Андрей Марков.

„Сега различните такси, които се плащат в болниците, са опит на самите лечебни заведения да се справят с дадената ситуация и определено съм съгласен, че това не е нормалната практика в здравеопазването, но това е реакция спрямо замръзналото развитие на здравеопазването. Не можем да продължаваме с остаряла практика, която отдавна е преминала през всички страни като начална фаза. Кличните пътеки отдавна не покриват изискванията на пациентите и на лекарите", подчерта Марков.

Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация обаче е на мнение, че отново сметката ще бъде платена от търсещите лечение.

„Отново да хвърлим цялата финансова тежест върху най-финансово обременения европейски гражданин, защото ние сме държавата, в която 50% от парите за здраве идват пряко от джоба на пациента.....и да освободим този процент да стане вече 60%, това е груба и огромна грешка“, посочи Хасърджиев. И допълни: „Здравеопазването не е пазар, тук не продаваме краставици и домати. Това е добре регулирана по цял свят система, в която финансовите взаимоотношения са важни, но са регулирани. Не познавам държава, освен някоя азиатска, може би, при която всичко в здравеопазването да е свободен пазар. В Европа всичко се регулира, договаря се, дори възнаграждението на лекарите, а не кой колко пациенти ще прегледа и колко клинични пътеки ще напише, а кой какви резултати ще постигне“, посочи Хасърджиев.

Още от разговора вижте във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
penman
преди 4 години
Българската болнична асоциация е сдружение на частните болници, чиято единствена цел е източването на и без това оскъдните обществени средства за здравеопазване. Приказките, че се интересували от здравето на населението са търчи-лъжи. Крайният резултат от техните искания ще бъде като този от репортажите в морските курорти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 4 години
... аз предлагам като първа стъпка към реформата е да се премахне хипократовата клетва ...не сме коректни, не може и не е редно кариерата ти да стартира с лицемерие ... и другото е да се инкриминира боя над лекари ! не е имало един път да ида за нещо и да не отвися между 2 и 3 часа и да се заразя с още 2-3 болести докато чакам и накрая наглеца да ме върне ... защото не съм си бил носил картона или някоя друга подобна глупост !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 4 години
Същественият причинител за нарастващи щети е, че централната банка работи по грешен начин и се създават щети.При наличие на банковата грешка, колкото по-добре работят министрите за постигане на обществен икономически растеж, толкова повече са щетите от практиката: централната банка работи по грешен начин и е по-голям провалът на общественото здравеопазване.Устойчивият просперитет на обществено здравеопазване е възможно с правилен начин за работа на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
das
преди 4 години
Че той моделът у нас винаги е бил солидарен: всеки плаща колкото му кажат независимо какво ползва, няма отделни партиди и сметки. Като вчера където се оплакваха за някакви 500лв. за преглед, ами нормално е. НЗОК взела парите, а не направила дори един кабинет нда има на курорта кудето има хора. По малките градове и села е същото, ни кабинет, ни болница, а солидарно всичките пари отиват при болниците в столицата и големите градове. По-солидарно от това, здраве му кажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още