IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпият череп в световния футбол

Манчестър Юнайтед плаща рекордните за защитник почти 87 млн. евро за Хари Магуайър от Лестър Сити

15:57 | 07.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В търсене на нов централен защитник „Манчестър Юнайтед“ не остави непреобърнат нито един камък. Откакто защитникът Рио Фердинанд си тръгна през 2014 г., рекордният шампион на Англия тества повече от половин дузина играчи за свободната позиция. Тъй като в собствения си състав нямаше подходящ наследник, Юнайтед подписа договори за общо 93 милиона евро с централните защитници Маркос Рохо (Спортинг Лисабон), Ерик Бейли (Виляреал ФК) и Виктор Линдельоф (Бенфика Лисабон). Вместо стабилност в защитата обаче тези трансферни усилия доведоха до 53 гола в първенството за миналия сезон – най-лошия резултат на клуба от четири десетилетия. Реакцията беше типична за Юнайтед: Просто похарчи повече пари! 

За почти 87 милиона евро - нов световен рекорд за защитник - Манчестър привлече английския национален играч Хари Магуайър от Лестър Сити. След полузащитника Пол Погба, който дойде през 2016 г. за 105 милиона евро от Ювентус, Магуайър е вторият по големина на трансферната сума играч в историята на Юнайтед. Почти три месеца се точеше трансферът. Още през май изпълнителният директор Ед Уудуърд подаде оферта за купуване, но спекулираше, че ще успее да натисне цената - което така и не стана.

Лестър настояваше да получи повече от онези 84,5 милиона евро, които Ливърпул бе платил за вътрешния защитник Върджил ван Дайк на Саутхемптън в началото на 2018 година. При това клуба от вътрешността на страната контрира, че съперникът на Юнайтед Сити също иска Магуайър. Но общият пакет от трансфер и заплата шампионът не можеше да си позволи, както заяви сега треньорът Пеп Гуардиола, цитиран от DPA. През предходната година гражданите вече бяха платили почти 70 милиона евро на Лестър - за алжирския нападател Рияд Марез, припомня германският Süddeutsche Zeitung.

Според английските медии 26-годишният Магуайър ще получи дългосрочен договор  с Юнайтед до 2025 г., включително опция до 2026 г., а седмичната заплата ще е повече от 200 000 евро. Това го прави един от най-добре печелещите в Юнайтед. Договорът и огромният трансфер напомнят на Рио Фердинанд, който премина през 2002 г. за тогавашния максимум от над 30 милиона евро от Лийдс. Символично Магуайър получава и номер 5 на фланелката си. Около него треньорът Оле Гунар Солскяер иска да изгради отбор, който отново да може да атакува върха на лигата, след като пропусна Шампионската лига.

„Ако Юнайтед почука на вратата, това е невероятна възможност", каза Магуайър. Немалка роля за трансфера трябва да е изиграл и помощник-треньорът на Юнайтед Майк Фелан, който навремето превърна като треньор в Хъл Сити Магуайър в постоянен играч във Висшата лига. С референцията си от 108 участия в първа дивизия и 20 мача за националния отбор на Англия, включително седем мача на Световното първенство, Магуайър пристига на Олд Трафорд. В неделя се очаква да играе за първи път на стадиона, на откриващия сезона мач срещу Челси. С височина 1,94 метра и своите 100 килограма той напълно влиза в клишето на типичен английски защитник - но системата му за игра прилича повече на холандския колега Ван Дайк. Затова Червените дяволи се надяват на толкова голямо влияние на новия играч над статичността на отбора, каквато Ван Дайк успява да придаде в Ливърпул.

Играта на Магуайър дава надежди за това: в наказателното поле силните му отигравания с глава и безкомпромисното поведение в игра един на един гарантират, че той ще въдвори ред, а с целенасочените пасове и изяви той също ще помага за изграждането на играта. Неговото благоразумие и авторитет ще се отразят и на колегите му в отбора.

В процес на подготовка Солскяер кара играчите си да репетират ранна атака. За Магуайър това би означавало често да се налага да се придвижва в противниковата половина и да се защитава срещу експлозивни нападатели в средната линия. Тогава значение ще има и разбирането му за играта и позиционните отигравания, защото той не е от пъргавите и бързи професионалисти. В Лестър той често компенсира това с умелото си заставане. Но дали истинската стойност на Магуайър на зеления терен ще е еквивалентна на трансфера му, ще стане ясно само в международните турнири. Засега „дебелият череп“ може да разчита само на опита си от квалификациите в Лига Европа. В националния отбор Магуайър е незаменим титуляр след силното му Световно първенство през 2018 г., в което стана фаворит на феновете. А те му посветиха песен, в която възхваляват здравия му череп.

А Магуайър вероятно вече спечели любовта на феновете на новия си работодател. За свое послание за благодарност и сбогом към Лестър той публикува снимка, на която ликува след гол: срещу Ливърпул – вечния съперник на Манчестър Юнайтед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още