IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 години Путин на власт – повече джудо, отколкото шах

Както в силовия спорт руският президент се възползва от дезориентацията на Запада

16:07 | 09.08.19 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изминаха 20 години, откакто Владимир Путин дойде на власт. На 9 август 1999 г. болният президент Борис Елцин благослови наследника си, като назначи малко известния бивш агент на КГБ за четвърти премиер на Русия в рамите на 17 месеца. Елцин заяви, че Путин ще гарантира реформи в Русия, ако спечели президентските избори през 2000 г.

През двете си десетилетия като президент или премиер, Путин стана свидетел как четирима американски президенти и безброй други световни лидери идват и си отиват, пише за Financial Times Анджела Стент, директор на Джорджтаунския център за евразийски, руски и източноевропейски изследвания и автор на книгата „Светът на Путин: Русия срещу Запада и заедно с останалите”.

След първите си години на поста той спря да провежда реформи и стана все по-авторитарен. Но той също успя ефективно да затвърди ролята на Русия на световната сцена, въпреки намаляващата икономическа мощ на страната му - брутен вътрешен продукт по-малък от този на Италия, намаляващо население, остаряла инфраструктура, зависимост от износа на изкопаеми горива за 60% от бюджета на страната и широко разпространена корупция. Въпреки тези спънки Русия възстанови мястото си на глобалната сцена и отново се очерта като рушител на западните интереси, както външни, така и вътрешни. Как го постигна Путин? 

Американците са склонни да мислят за руснаците като умели шахматисти. Любимият спорт на г-н Путин обаче не е шахът, а джудото. Руският президент признава, че е бил „хулиган“ като дете, но бойните изкуства са го измъкнали от улицата: „Това беше инструмент за утвърждаване в глутницата.“ Той посочва, че джудото го е научило на дисциплина, като е придобил своеобразна гледна точка към живота. През 1976 г. ленинградският вечерен вестник приветства 23-годишния „джудист Владимир Путин“, който е спечелил престижно състезание и е бил повишен в ранг шампион. Въпреки че той е бил малко известен тогава, статията е предвидила, че това скоро ще се промени.

В джудото на пръв поглед по-слаб боец може да разчита на вътрешната сила и силата на волята, за да победи по-голям и по-силен противник. Една основна техника включва изваждане на противника от равновесие и използване на временната му дезориентация, за да се нанесе победен удар. Путин се оказа умел в използването на възможностите, представени му от безпорядъка в Запада и нерешителността на неговите лидери. Той имаше план да възстанови Русия като велика сила, когато пое властта от Елцин. САЩ нямаха сравнима стратегия в ерата след Студената война и Русия се възползва за разлика от много по-силния си конкурент.

Уменията на Путин се показват в Близкия изток, където Русия се завърна като ключов играч за първи път от три десетилетия, ангажирайки всички страни в многобройните конфликти в региона. Ключовият момент настъпи в Сирия през 2013 г. Барак Обама предупреди президента Башар Асад да не преминава „червената линия“ чрез използване на химическо оръжие, но правителствените сили използваха зарин, за да атакуват бунтовническа крепост. Русия заяви, че бунтовниците са започнали първи и през следващите седмици г-н Путин пося достатъчно съмнения в международен план за случилото се, така че г-н Обама, изправен също така пред силна вътрешна съпротива, се отказа от всякакви планове за започване на въздушни удари, за да накаже режима на Асад. Червената линия беше заличена. След това Путин влезе в ролята на миротворец и предложи САЩ и Русия съвместно да контролират изземването на сирийските запаси от химическо оръжие.

Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
https://***.fitchratings.com/site/pr/10085692Онзи ден ти бях говорил по темата в друг пост от Инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8Fhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE_%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0https://***.dnevnik.bg/zelen/2018/06/14/3199994_okolo_4-5_hiliadi_dushi_se_zanimavat_redovno_s/#comments-wrapper- забележи само в София!https://iskamoshte100lv.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81/----------------------------------Да справям се добре, опитвам се да гледам с очите на реалиста и в никакъв случай не съм песимист. Какво се случва в САЩ, Русия или Камшир не ме вълнува, също и кой е на власт и какъв е . Всеки ден в Инвестора четем - Борис Джонсън водил страната към катастрофа, Тръмп водил страната към катастрофа, Путин водил страната към катастрофа, е.баси само ние според Инвестора и 99 процента от БГ сайтовете, вървим смело към светлото бъдеще. Ама и ти си прав, сития на гладния не вярва! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 20 rate down comment 5
markov
преди 4 години
Интересно ,инвестора сложи ли Путин или Русия в статия веднага се явяват дежурните т.роло.ве да го плюят ......жалка работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 15
cum on ABBA face
преди 4 години
да е жив и здрав гнома-още малко да издържи докато СЕ РАЗПАДНЕ северната ти монголия? що така са изтрили сигналите за радиационно замърсяване трольо? как си кърмиш ли вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 19
Вся власть Советам!
преди 4 години
Няколко лъжи: 1. "България все още е топ 10 по брой хора изхранващи се от кофите за смет" доста несигурно твърдение. Особено като се има в предвид че положението беше най-тежко по време на управлението на Жан Виденов от БСП2. "Мъжете скоро ще се пенсионират на 67" предположение, няма такива планове за сега3. "средна продължителност на живот в България за мъжете малко над 69" всъщност е 71,4 г. и продължава да се покачва4. "България е твърдо на дъното по всички европейски класации" спорно твърдение, което има смисъл само ако се приеме че под европейски" разбираш "евросъюзни"5. "Изчезваща нация" доста пресилено6. "висока смъртност и ниска раждаемост." характерно е за всички развити държави7. "оценка на демокрацията" под "демокрация" вероятно имаш предвид съвкупност от демократично управление и пазарна икономика. Неща които не винаги вървят заедно.8. "Цяла политическа върхушка е против народа" представителите на опозиционната проруска и пропутинска партия не биха се съгласили.9. "всеки ден да пускаме фъ.шкии" чак пък всеки ден не е. Преувеличаваш или на страха очите са големи.10 . "злата Русия" твое лично мнение. Добре се справяш. Отличен микс от лъжи, преувеличения, изопачения и измислици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
татуиръл си го на задните части с надежда някоя вечер да оживее и да те оноди предпполагам :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Като се има в предвид, че след 20 години демократично управление България все още е топ 10 по брой хора изхранващи се от кофите за смет /което показва че мизерията може да се бори успешно/ . Мъжете скоро ще се пенсионират на 67, при средна продължителност на живот в България за мъжете малко над 69. След 20 години демокрация България е твърдо на дъното по всички европейски класации. Изчезваща нация с висока смъртност и ниска раждаемост.Пиша го не само като оценка на демокрацията в България, но и като принципно мнение че оценката за българските политици не може да се прави само по бомбастични заглавия и хвалебствия в контролирани медии.А само как по Сталински борим чумата по свинете - "Няма домашна ***, няма проблеми". Цяла политическа върхушка е против народа, но е важно всеки ден да пускаме фъ.шкии за Путин и злата Русия! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Едно време хората обвинявали за всяко зло висшите сили.Сега обвиняват Путин.Или висшите сили са се вселили в Путин, или Путин е станал висша сила.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 4 години
даже съм си го татуирал на гъ..за, та да може и тя да вижда как изглежда русия! ...макар и само за 5 мин, сутрин рано... иначе и аз навремето тренирах самбо, за това знам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 4 години
даже съм си го татуирал на гъ..за, та да може и тя да вижда как изглежда русия! ...макар и само за 5 мин, сутрин рано... иначе и аз навремето тренирах самбо, за това знам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още