IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община работи по създаването на зелена линия в и около София

Разговорите с министъра на транспорта Росен Желязков са на финален етап, съобщи кметът Йорданка Фандъкова

16:18 | 09.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Столична община работи по проект за зелено трасе, което трябва да преминава по старата жп линия в и около София, съобщи в профила си във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова.

Първият етап включва изграждането на линеен парк с места за почивка, спорт и велоалея. Трасето трябва да минава от гара "Пионер" под бул. „Цариградско шосе“ зад зала „Арена Армеец“ през съществуващата естакада на бул. „Шипченски проход“ до Висшето транспортно училище.

Фандъкова съобщи, че разговорите с министъра на транспорта Росен Желязков са на финален етап, тъй като железопътните линии са собственост на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Столична община разглежда и предложение за развитие на зеленото трасе с линеен парк с велоалея по бул. „Т. Каблешков“, река Владайска до стадион „Септември“, където да се използва ж.п. трасето по бул. „Вардар“, съобщи още Фандъкова.

Зад проекта за зелена линия в и около София стоят архитектите Светослав Александров и Християна Василева. Целта е да бъдат адаптирани неизползваемите стари железопътни линии около центъра на София като нова инфраструктура за съживяване и свързване на градската среда.

32-километровото трасе трябва да се превърне в свързана вело- и пешеходна зона, използваща както съществуващи и бъдещи велоалеи, така и 20 км изоставено железопътно трасе. Маршрутът трябва да е отделен от автомобилния трафик и да обединява всички големи паркове в града, гъстонаселени квартали и много спортни, културни и образователни съоръжения.

Примери за превръщането на изоставени железопътни релси в зелени линии има в Париж, Ню Йорк, Тел Авив и Цюрих. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Фъндъкова първо да отговори - защо десетки хиляди дървета в София бяха изсечени или брутално осакатени? Цели улици в центъра - дървета с изсечени корони, приличаха на някакви ужасяващи скелети - сега - няколко години по-късно, те още не са се възстановили, вместо някогашните хубави, сенчести корони - те имат най-много по една малка, безформена туфа зеленина на върха. Именно масовото унищожаване на зеленината в София е едно от основните престъпления на тая селcка ***. А засаждането на нови дървенца в огромната си част е абсолютно безотговорно - защото няма никаква организация те да се поливат поне отвреме навреме и поне първата година, за да оцелеят !!! Загинат ли (в 90% от случаите) - след година две ги изскубват и засаждат нови дървенца, които също загиват и така до безкрай. Интересно е на какви пари се купува една фиданка от Столична община и колко пари са дадени за дървенца, загинали впоследствие - досега в мандата на фъндъкова? Неведнъж съм казал, че ако бяхме по китайските закони, където дори разхищението на държавна пара в голям размер се наказва със смърт, фъндъкова отдавна щеше да е разстреляна, а софийските прoстаци дари не се нагърбват да я прогонят от властта на поредните избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още