IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов обсъжда с Медведев захранване на газов хъб "Балкан" от Туркменистан

Това може да стане само съвместно с руската страна, заяви премиерът

11:46 | 11.08.19 г. 13
<p>
	Борисов на Международната каспийската изложба за иновативни технологии в Туркменбаши. <em>Снимка: Министерски съвет</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Борисов на Международната каспийската изложба за иновативни технологии в Туркменбаши. Снимка: Министерски съвет

 

Премиерът Бойко Борисов ще обсъди с руския си колега Дмитрий Медведев дали може да захраним газов хъб "Балкан" от Туркменистан.

Борисов присъства на откриването на Международната каспийската изложба за иновативни технологии в Туркменбаши, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Министър-председателят посочи, че Туркменистан разполага с големи газови находища.

„Най-вече им е интересно дали можем да захраним газовия хъб „Балкан“, това може да стане само съвместно с руската страна“, заяви Бойко Борисов.

„Целта е нашият газов хъб „Балкан“, да намерим, и утре на срещата с Медведев това ще говорим, дали, тъй като всички тръби от Туркменистан минават през Русия, към днешна дата, дали не може да се направят суапови сделки“, каза още българският премиер. 

„Търсим начин природният газ от Туркменистан да достигне до България“, каза пред журналисти в курорта "Аваза" в Туркменистан премиерът Бойко Борисов, предава БТА. „Туркменистан се развива бързо, но Каспийско море е екологична зона, през която не може да минава газопровод, макар че е разрешена за прокарване на петролопровод. Туркменистан е сред трите държави в света с най-големи газови находища“, посочи Борисов.

Българската страна има интерес да инвестира в Туркменистан в редица сфери, заяви още министър-председателят. "Навлизат български компании, има вече подписани договори, мисля, че ще има и други, защото действително има гаранции за техния бизнес, изтъкна премиерът. И акцентира върху сферата на строителството, където компании преговарят за сключването на сделки за безизкопни технологии. Голям интерес има в машиностроенето към нас", добави още Борисов.

Борисов коментира и бъдещи инвестиционни проекти у нас.

„В България вече има толкова много инвестиции, че няма работна ръка, макар че продължаваме да търсим големи инвеститори, например от Германия и Южна Корея като Фолксваген и Хюндай“, каза Бойко Борисов. „Надявам се през септември да подпишем договор с инвеститор от Южна Корея, който е за около 1,5 млрд. долара, но и за този проект ще са нужни работници“, посочи българският премиер. 

„Водят се преговори с инвеститор от Южна Корея, но той не е в областта на автомобилостроенето. В тази инвестиция сме в състезание с няколко държави и затова нищо не мога да съобщя още“, посочи и министърът на икономиката Емил Караниколов. Все още сме в състезанието за изграждане на завода на Volkswagen в България, заяви отново той.

Международната каспийската изложба за иновативни технологии, на която присъства премиерът, се провежда в рамките на Първия каспийски икономически форум в Туркменистан. Изложбата е разположена в района на морското пристанище „Туркменбаши” и има за цел да привлече иновативни решения в областта на автомобилната индустрия и производството на автомобилни компоненти.

На автомобилното изложение „Туркмен Сахра 2019“, което също е част от програмата на международната изложба, са представени нови леки и тежкотоварни автомобили и специална техника, иновативни разработки на автомобилната индустрия, съвременни разработки в областта на автомобилната аудио и видео електроника и автомобилни системи за безопасност.

Междуправителствената Българо-туркменска комисия за икономическо сътрудничество ще заседава за четвърти път днес в националния курорт "Аваза" на брега на Каспийско море. Съпредседател от българска страна е министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, уточнява БНР.

Очаква се в детайли да се обсъдят възможности за активизиране на сътрудничеството с четвъртата в света по залежи на природен газ и нефт държава, стратегически износител на енергийните ресурси.

След това в широк формат ще разговарят двете правителствени делегации. Ще бъдат подписани и двустранни документи. Един от тях е в сферата на транспортното сътрудничество.

В българската делегация са включени още министрите на енергетиката, на транспорта и на икономиката. 

Българска бизнес делегация също е в курорта, за да представи възможностите за инвестиции у нас и конкурентните предимства на страната ни в рамките на кръгла маса и двустранни бизнес срещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Не са точно глупости, защото съгласно споразумението подписано от всички каспийски страни, екологичната оценка на подобни обекти трябва да се съгласува единодушно. руснаците намериха форма да давят всеки газопровод или най-малко да го бавят по свое усмотрение. Туркмените се съгласиха, защото допреди година и дума не можеше да става да се прокара такъв през Каспийско море, нямаше споразумение за териториалните води. И аз съм убеден че ще стане както си писал, но няма да е лесно нито скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
fon
преди 4 години
Глупости. Газът от Туркмрнистан може спокойно да мине под Каспийско море и после да следва пътя на TANAP и TAP. И това ще стане с ЕС, а не с Русия. А Тркменистан има над 26 трилиона м3 газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Добре, малка България иска от могучая нещо нечувано и невиждано досега - да стане транзитна държава за природен газ. Всички са наясно, че русия не е това което беше, но точно Боце да демонстрира това не съм очаквал. Браво Боце!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още