IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза в Италия не би се отразила на Европа, според експерт

Политическата система на Италия е известна със своята динамика, коментира политологът Петър Щурм

23:04 | 12.08.19 г. 1
<p>
	Лидерът на &quot;Лига&quot; Матео Салвини. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на "Лига" Матео Салвини. Снимка: Ройтерс

Политическата криза в Италия към момента не би се отразила на Европа. Тя е по-скоро краен пример за случващото се в целия западен свят. 

Това коментира политологът Петър Щурм в предаването „Светът е бизнес“ на телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

Безпрецедентен е периодът, в който се развива политическата криза. Досега кризите от този тип винаги са се осъществявали в друг период, а не в този, предшестващ решаването на бюджета, особено при наличието на такъв проблем със задлъжнялостта, каза още политологът.

Политическата система на Италия е известна със своята динамика, коментира Щурм. В историята на Италия след Втората световна война са се сменили 65 правителства, допълни той. Сегашното правителството на Джузепе Конте на практика е точно в средностатистическото положение от година и половина живот на едно правителство, поясни той.

Матео Салвини, лидерът на "Лига", иска да предизвика предсрочни избори, а почти всички останали желаят да ги избегнат, подчерта Петър Щурм.

Целта на "Лига" бе северната част на Италия да стане по-независима от централната власт в Рим. Но откакто Салвини оглави партията, пое друг курс - реши да я направи масова, дясна популистка по същността си. Всъщност "Лига" печели позиции с твърдата си политика спрямо мигрантите, по-точно с антимигрантската риторика на Салвини, посочи той.

При всички положения най-големият въпрос, касаещ подема на националпопулизма, е свързан с идентичността, а не толкова с икономиката, смята политологът. Не всички в европейските общества са съгласни с либералния ред, с това да има свободна имиграция.

Според него десният популизъм ще бъде интегриран в идеологията на съвременния европейски свят. Европа ще стане повече Европа на нациите, отколкото федерален съюз, но ще продължи да бъде силна и единна, заключи той.

Същевременно утре италианският Сенат ще се събере, за да насрочи вота на недоверие към правителството. Очаква се премиерът Джузепе Конте да говори пред Сената около 20 август.

Целия разговор с Петър Щурм вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Силата на ЕС е в неговото разнообразие и демокрация. Всяка политическа партия върши своята работа. Дойде време за затваряне на външните граници на съюза и по добра охрана, работа която за сега националистите вършат добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още