IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Стрес тестовете на ЕЦБ не показаха нищо ново

Банките са превърнати във филиал на полицейските участъци, твърди финансистът

09:58 | 13.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма нито една банка в България, която не покрива изисквания, няма нито една, която е на ръба. Това коментира в ефира на bTV финансистът Емил Хърсев относно прегледа на активите на шест български банки, извършен от ЕЦБ.

Припомняме, че според резултатите всички проверени кредитни институции отговарят на изискванията, като за две от тях - "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) и "Инвестбанк" - бе констатиран недостиг на капитал при по-негативния сценарий в стрес теста 

Според Хърсев тестовете не са показали нищо по-различно от това, което вече са установили проведените тестове от БНБ от 2016 г. 

Относно появилата се информация в медиите, че закон ще задължава банките да привикват клиентите си поне веднъж годишно, Хърсев заяви, че това е поредната стъпка към внедряването на полицейщината в банките и е нещо, на което самите банки се опитват да противодействат.

„Световната тенденция обаче е такава. Непрекъснато се налагат бюрократични изисквания на финансовите институции”, обясни финансистът. Той уточни, че става въпрос за идентификация на клиента и не е задължително тя да е физическа. Може да бъде с помощта и на телекомуникационните технологии, допълни експертът.

Финансистът подчерта, че промените са били приети още през март и не са свързани с теча на информация от системата на НАП. Той не смята, че има риск от изтичане на лична информация заради хакерската атака.

В банковата система такова нещо като отпускане на кредит без идентификация на клиента няма, подчерта той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
OB4AR
преди 4 години
Стрес тестовете показаха реалното ниво на лошите кредити в БГ банките, като лъсна кой ще плати сметката на Шиши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
ert
преди 4 години
Стрес тестовете показаха, че всичко е стабилно при банките ни. Нека обаче да се засили контрола върху парите и прането на пари, дано по-скоро да се приеме мярката за привикване на хората които имат пари в банките всяка година, за да се провери дали това което е декларирано в НАП отговаря на парите които са сложени в банките. Отделно, може и банките да им се каже да проверят аналогичнодали това което е по сметките отговаря на това което е декларирано в НАП по общодостъпната информация която стана налична преди месец за парите на хората пред НАП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още