IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Искаме японски производител на автомобили у нас

Япония е приоритетен партньор на нашата страна, каза министър-председателят Бойко Борисов

13:34 | 13.08.19 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Иска ни се да видим и повече японски инвестиции в България, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след разговорите с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, който пристигна на официално посещение в София по нейна покана, предава БТА.

„Разговаряхме и при премиера за чудесните възможности за японските високотехнологични компании за правене на бизнес в България. Вече има доста големи компании и много се надяваме да видим в скоро време и производител на автомобили, не само производител на авточасти от Япония в България“, каза министър Захариева, която изрази надежда и за ръст на японските туристи.

Между българския и японския народ има изключително топла връзка, приятелство и разбиране. В последните две години имаме изключително интензивен обмен и на най-високо политическо ниво, посочи Захариева, която припомни визитата на японския премиер Шиндзо Абе в България миналата година. 

Екатерина Захариева напомни, че няма директна линия между София и Токио, но все пак 14 000 туристи от Япония посещават България. Захариева е убедена, че ако се работи съвместно за такава линия, този брой ще се удвоява през всяка следваща година. 

В последните две години имаме изключително интензивен обмен и на най-високо политическо ниво, посочи Захариева, която припомни визитата на японския премиер Абе в България миналата година - първо такова посещение у нас, след което двустранният стокообмен се увеличил 30 на сто спрямо предходната година.

Захариева посочи, че през септември т.г. се предвижда двустранен бизнес форум в Токио, като изрази надежда съществуващият много по-голям търговски потенциал да бъде по-осъществим след него. 
Премиерът Борисов е получил покана за посещение в Япония, като министър Захариева се надява визитата да може да се осъществи до края на тази или в началото на следващата година.

Развиваме взаимоотношенията си значително след посещението на премиера Абе в България през януари миналата година, каза министър Таро Коно, като посочи, че България е важен партньор на Япония, който споделя основните ценности и поддържа стабилността на Балканския регион. Отново потвърдихме нашето партньорство и обсъдихме как можем да засилим двустранното сътрудничество в различни сфери, каза Коно. В сферата на двустранното икономическо сътрудничесто споделихме една и съща идея - че все още има огромен потенциал за развитие. Обменът на информация и създаването на благоприятен инвестиционен климат е от основно значение за привличане на повече търговия и инвестиции и от двете страни, каза Коно.

Министърът ще посети днес студиото на японската компания Sega в София, като посочи, че Япония има нужда от високвалифицирани IT инженери, а България е силна в този сектор. Коно каза, че би искал потенциалните японски инвеститори да обръщат повече внимание на този сектор в България.

Двете страни са обменили и виждания по регионални въпроси в Европа и в Източна Азия. Споразумяхме се тясно да си сътрудничим за пълна забрана на ядрените оръжия на Северна Корея, включително пълното прилагане на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, каза японският външен министър. 

И двамата министри отбелязаха тройната годишнина в двустранните отношения тази година. През 2019 г. се отбелязват 110 годни от първите официални двустранни контакти, 80 години от установяването и 60 години от възстановяването на дипломатическите отношения. Япония е третата икономика в света, стратегически партньор на ЕС и НАТО.

Двустранният ни стокообмен отчита стабилен ръст в последните години като за 2018 г. се е увеличил с близо 30 на сто и възлиза на 214.7 млн. долара. През 2018 г. около 11 300 японски туристи са посетили страната ни, а броят на българските туристи в Япония е около 3500 души.

Визитата на Таро Коно е първото посещение на министър на външните работи на Япония от 12 години насам.

Япония е приоритетен партньор и традиционен приятел на нашата страна, каза министър-председателят Бойко Борисов, който също разговаря с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, съобщава правителствената пресслужба. 

Борисов е определил като положително активизирането на двустранния политически диалог на високо равнище и е предал своите искрени поздрави на премиера Шиндзо Абе. 

Борисов е изразил увереност, че срещите на високо равнище ще дадат допълнителен импулс на икономическите връзки, което от своя страна е предпоставка за увеличаването на обема и обхвата на японските инвестиции, както и на броя на японските туристи в България. 

Премиерът е акцентирал върху интереса на България да увеличи износа си за Япония, както и да се засилят бизнес контактите в области като информационни и комуникационни технологии и автоматизация, машиностроене, производство на автомобилни части, строителство.

Премиерът Борисов е приветствал обявената от японския министър-председател Абе инициатива за сътрудничество със Западните Балкани.

В рамките на разговора министър-председателят е обърнал внимание и на влизането в сила на споразуменията между ЕС и Япония за стратегическо и икономическо партньорство. Според премиера това ще окаже допълнително благоприятно влияние и на българо-японското сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Хеле пък (на ямболски: особено) по отношение на качеството, каквито сме световни мърлячи направо ще им разкажем играта.От друга страна в Ямбол и Сливен има японска компания свързана с автомобилите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Ruddy
преди 4 години
Зависи от много повече фактори и най вече образовани кадри,а в БГ вече няма такива,а в съседна Турция има в пъти!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
lyusien
преди 4 години
Защо не Измъкващата се от Великобритания Хонда може да акостира в България Един завод за малки малолитражни хонди може да бъде построен между Сливен и Ямбол Има терен В радиос от 100 км има много фабрики за части на автомобили където могат да се прозвеждат 80 % от деталите Но това зависи от политиците и кметовете Трбва да бъдат по активни В близко бъдеще поне 2 милиона автомобили трябва да бъдат заменени от нови в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
redcretin
преди 4 години
Ае първо индийски или китайски, а?Опа, ама китайскитя избяга .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още