IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Казанджиев: Пиар акция е каспийски газ от Туркменистан

България трябва да реализира проактивна политика в сферата на енергетиката, съветва енергийният експерт в Българския енергиен и минен форум

18:48 | 13.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Каспийски газ да захранва нашия Хъб „Балкан“ – възможно е, но е малко вероятно, тъй като фронт държава, чрез която може да се реализира това, беше анонсирана Русия. Изглежда премиерът е забравил, че през 1997 година България сключи договор с Туркменистан за доставка на 1 млрд. куб. м, подписан от Васил Филипов, и в момента, в който се поиска от руската страна да предостави достъп до мрежата, Русия буквално ни каза „духайте супата“. Затова в този аспект и по този маршрут вероятността за доставка на каспийски газ е малко вероятна“. Това каза пред БНР Христо Казанджиев, енергиен експерт в Българския енергиен и минен форум.

Според него възможност за доставка има – през южния коридор през Иран до Турция:

„Но и това е малко вероятно предвид геополитическата обстановка. В по-дългосрочен план след изграждане на транскаспийския газопровод Туркменистан – Азербайджан тези възможности се увеличават. Всичко изговорено от премиера Бойко Борисов до този момент го възприемам като пиар акция за демонстрация, че България има определени позиции. За съжаление тези позиции като правило се реализират, когато България е на опашката на всички страни, вече анонсирали своите интереси“, коментира енертийният специалист.

Той подчерта, че възможности има, „но трябва систематично и последователно да се работи за тяхната реализация, нещо, което ние, независимите експерти не виждаме“.

„България трябва да реализира много проактивна политика в сферата на енергетиката, това също не се забелязва от нас. Като че ли нещата са оставени на самотек, изхождайки от принципа, че на слепите врабчета Господ им свива гнездата“, емоционално заяви Христо Казанджиев.

По думите му възможностите пред България не са само за руски газ, но и за румънски, и за добив от неконвенционален тип източници.

„Проблемът е, че в България има една мълчалива договорка да не се нарушават интересите на Русия в нашата страна, което говори зле за България“, коментира енергийният експерт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Без коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още