IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АБЗ: Новата методика за обезщетенията при катастрофи ще внесе справедливост

В момента за различни случаи за едни и същи неимуществени вреди отсъдените обезщетения варират от 80 хил. до 150 хил. лв., твърди Константи Велев

15:58 | 14.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новата методика за обезщетенията при катастрофи ще внесе справедливост. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Константин Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). 

Въпросният документ ще служи за определяне на размера за имуществени и неимуществени обезщетения по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Методиката е разработена от консултантската компания HLB България, наета от Гаранционния фонд, след като в края на миналата година бяха приети промени в Кодекса за застраховането. Тепърва обаче документът трябва да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор (КФН), от министъра на здравеопазването и от министъра на труда и социалната политика. Очаква се това да се случи до края на годината. Дотогава ще се ползват приетите от ноември текстове в кодекса, касаещи лимитите по "Гражданска отговорност".

Изготвянето на методиката, която трябва да залегне в наредба към застрахователния кодекс, се забави с повече от 2 месеца. 

В момента има сериозни дисбаланси при определяне на обезщетенията, обясни Константин Велев и добави, че за едни и същи казуси границите са изключително широки. „Основаната цел е да се избегне субективизмът и дисбалансите, които се получават при обезщетенията в отделните съдилища. За различни случаи за едни и същи неимуществени вреди отсъдените обезщетения варират от 80 хил. до 150 хил. лева“, обясни Велев. Според него има голяма разлика и в съдийското решение, когато крайният платец на обезщетението е застрахователна компания. Обикновено в тези случаи сумите са в пъти по-големи, отколкото биха били, ако обезщетението го дължи работодател или физическо лице.

Според председателя на АБЗ методиката предлага справедлив механизъм на база сегашната съдебна практика и практиката на застрахователните компании. Бъдещата наредба ще да създаде и предвидимост за застрахователите, пострадалите лица и техните близки какво могат да очакват, категоричен е той.

С предлаганата методика субективизмът се избягва, както е и в други европейски държави, коментира още той. 

"Навсякъде е създаден механизъм, който да служи като отправна точка и критерий за преценката на съда по отношение на размера на обезщетенията, както и на самия застраховател", посочи Велев.

Според него е важно да се постигне обществен консенсус по отношение на идеята да има методика и тя да се използва от българския съд.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
bstoyano
преди 4 години
Айдеее, пускат ни по пързалката. Вчера беше "Новата методика МОЖЕ да доведе до по-високи обезщетения", днес вече не са по-високи, а просто СПРАВЕДЛИВИ. Хайде истината, ако обичате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още