IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзенбанк: Цените на жилищата забавят ръста си през 2019 г.

Приликите с балона отпреди кризата са незначителни, в момента жилищата са по-достъпни спрямо нивата на заплатите, посочват от банката

14:30 | 15.08.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на жилищните имоти на национално ниво забавят темпа си на растеж през 2019 г. Това показва анализ на екип на Райфайзенбанк, изготвен съвместно с партньора на банката - агенцията за имоти Bulgarian Properties, на база индексите PSPI.

„През първото полугодие на тази година тенденцията на постоянен темп на растеж на цените на имотите се обръща след достигнатите пикови стойности през 2018 г.“, коментира Георги Георгиев, началник отдел „Управление на обезпеченията“ в Райфайзенбанк.

„През 2018 г. се постигна рекорден годишен растеж от 7,2% средно за страната и приблизително 20% от 2015 г. насам, когато цените на имотите започнаха да растат за първи път след кризата. През първото шестмесечие на 2019 г. цените на национално ниво се увеличават с 6,5% на годишна база, като очакванията ни са темпът на растеж да продължи да се забавя през следващите няколко години“, допълни Георгиев.

Имоти Имоти

Според анализа на Райфайзенбанк и данните от индексите PSPI, средната цена на кв. м. жилищна площ в София през първото полугодие на тази година достига 1 117 евро спрямо 1 105 евро през 2018 г. (натрупан ръст от 62% спрямо 2013 г.).

Пловдив също бележи значителен ръст през последните три години (общо 33%), като в града има значителен брой нови и строящи се проекти. Средната цена на кв. м. в Пловдив през 2019 г. достига 765 евро.

Варна е градът, в който цените на имотите се променят най-плавно – към края на полугодието цената на кв. м. е 837 евро. (+7.6% общ растеж за последните три години). В Бургас цените на имотите отчитат растеж от 19,5% от 2016 г. насам, като цената на кв. м. през тази година достига 863 евро.

Еуфорията се разпростира и към други по-големи областни градове – Русе, Стара Загора, Плевен, Враца. Там все по-често се наблюдават сделки “на зелено”, далеч преди достигане на етап груб строеж, казва Георгиев. Според него повечето от новите проекти са с добро качество, локация, план за развитие и реализация.

В София броят на продажбите на жилища бележи годишен ръст от 4,4% през второто тримесечие на тази година. Вписаните сделки са над 7 600, а 2 600 жилищни проекта са в етап на изграждане. Вписаните ипотеки бележат спад от около 20% спрямо същия период на 2018 г.

Имоти Имоти

Най-търсеният имот остава двустайното жилище – 42% от сделките, като основната причина е покупката на ново или първо жилище, сочи още анализът на Райфайзенбанк.

„Въпреки значителния растеж на цените на жилищата, приликите с балона отпреди кризата са незначителни. Коефициентът на достъпност (кв. м., който може да се купи с една средна заплата) сега е 1,23 за София като най-динамичен пазар и 0,84 среден коефициент за достъпност на национално ниво. За сравнение, същия коефициент за София е 3,43 през 2008 г.“, завършва Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 1
Веск
преди 4 години
Една констатация - не вярвайте, когато журналисти ви четата цифри. Принципно. За съжаление бъркат и не разбират какво четат, проблеми с образованието, знаете. Малко и тука така се получава. Коефициента на достъпност, както е посочено означава КОЛКО ЗАПЛАТИ ТРЯБВАТ ЗА ДА КУПИТЕ ЕДИН КВ. МЕТЪР. Верни са числата. При 1100 евро или 2200 лева за 1 кв.м. в София при брутна средна заплата 1760 лева си е някъде 1.23 заплати за един кв. метър. Защо обаче смятат брутна заплата не знам. Нето трябва да е - след данъци и осигуровки - мое си мнение. При Станишев оптимизма на нацията беше велик. 3.4 заплати за 1 кв.м. в София. Тогава във Варна беше даже по-скъпо, на по-ниски заплати от София. Сами мислете какъв коефициент е бил - руснаците и англичаните. Даже малко се срина балона 2009та пред вид тези точно коефициенти. Разликата, тънкия момент - брой на населението, брой на младите, раждаемост. Аки то 2008ма май си бяхме с 1 милион повече, а раждаемостта 2005-2009та растеше макар и леко от 70 на 80 хиляди за мандата. Сега само 2017-2018 има спад от 56 на 48 хиляди деца. Процентно е чудовищно. Няма млади хора. Следващата криза ще дойде, ще я отнесем, понесем, дай-боже преживеем и като дойде след години 4-5 примерно момента на нов ръст България вече ще изпитва исключително силно влиянието на демографския колапс на демокрацията. Набори по 140 000 човека сега са на 40-50 години. Това са наборите в най-продуктивна възраст, с пари , положение. Това е купувача на имоти днес - някогашните социалистически набори. 70-ти до 80-ти, че и 85-ти. Многобройни, образовани равномерно ( демек роми, българи, турци - долу-горе еднакво). След 5 години няма да е така. Всеки набор следващ ще е по-малък, по-необразован, по-малцинствен и с все по-голям процент емигрирали. Нищо оптимистично няма в дългосрочен план. Поне до 2050та година БГ ще спада по население до 5, дай-боже пък само до 5,5 милиона да е спада. ТОВА Е НЕМИНУЕМО. Враца - пазар. Я стига бе. Нищо против врачанци. Плевен вече е под 100 000. Те Сливен, Добрич и Шумен и те бяха над 100 000 някога си - при соца. Бургас, Русе и Ст. Загора намаляват. Ст.З. са тецовете - доста спорно за бъдеще е това. Забравете. Бургас - по-скъп от Варна. Все ми е тая ама ни Варна , ни Бургас имат заводи. Бъдеще без заводи. Плажовете на Варна и Бургас лично ги тествах - навалица нямаше тази година. Нацията не влиза, а вече е в период на рязко демографско свиване. Ще кажете - от години го лаете тва - бла, бла, бла и нищо. Е да ама в тея години купуваха соцнаборите. Свършва това време. Тва банки, манки, лихви, агенти, шменти и капели. Лафа с лампичките на Бат Бойко много ми допада да ви кажа. Кой има акъл да си ги светне сам да му ги не светнат изневиделица. Извинявам се за дългия пост. 15 000 родени деца в София и 15 000 разрешителни за година. Кофти съответствие. Жилищата у нас скоро ще са колкото хората. Кофти и неизбежно, поне до 2050та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Банките, имотните агенции/брокерите/, и строителите са в една лодка, и всички спекулират с медийна информация за високи цени, ръст на заплати и т. н. При високи цени, банките набутват по големи кредити, комисионните на брокерите нарастват, а строителите прибират тлъсти печалби, от страховете на хората. Не случайно масово в статиите анализите са на банки, имотни агенции, или строителни фирми, и предприемачи. Всички те са посочени като експерти, което е направо извратено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 1
stag_of_wallstreet
преди 4 години
Приликите с предишният балон са много!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 0
nikolovnn
преди 4 години
"В София броят на продажбите на жилища бележи годишен ръст от 4,4% през второто тримесечие на тази година." ...Заглавие на статия публикувана тук (месец по рано) гласи: "Сделките с имоти в София нарастват със 7,7% през второто тримесечие".Може ли да ми обясните кое е истина и кое не? Разликата е 3.3%, или да очакваме след месец нова статискита, нещо като 1.1% ръст ( - още 3.3%)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 47 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Винаги има тенденция да се твърди, че "сега е различно", "балон няма" и други такива подобни и даже самия Бъфет предупреждава за това, че подобни твърдения винаги са индикатор за действителност, която е точно обратната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 3
Trustcrusher
преди 4 години
Нещо се объркаха анализаторите май...средната цена на кв.м. за последните 5 г. се е повишила с 42%...през 2019 г. можеш да си купиш едва 1.23 кв.м. с една средна заплата срещу 3.43 кв.м. през 2008, но сега нямало балон...не се наядоха брокерите нещастни :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Прогнозите на екипа на инвеститор.бг са точно като коментара на Jim Cramer по CNBC, същия стил същите опорни точки, същите грешки. Jim Cramer е станал жертва на dotcom балона и е загубил 95% от парите на вложителите в неговия фонд и вас ще се случи същото ако се вслушвате в митовете за "мекото приземяване" и "кратката рецесия" пропагандирани статия след статия тук. Всъщност Jim Cramer е толкова сляп и късоглед, че той не забелязва, че Bear Sturns ще се срине дори няколко дни преди колапса от 2008 ***.youtube.com/watch?v=-6u1kG7yuy4 . Тук прогнозите са същите и със същия същия краен резултат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
Забавят, забавят.. и обръщат в спад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още