IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по кредитите и депозитите ще се понижат леко през третото тримесечие

Възможно е нивото на междуфирмената задлъжнялост да нарасне минимално през следващите месеци, пише в доклад на МФ

12:40 | 15.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив

Възможно е леко понижение на лихвените проценти по депозити и кредити през третото тримесечие. Това става ясно от изданието „Финансов сектор: оценки и очаквания” на Министерството на финансите (МФ)*, публикувано на сайта на ведомството.

Финансовите посредници, чието мнение е използвано в доклада, прогнозират възможно слабо намаление през третото тримесечие на лихвените проценти по депозитите и в трите валутни сегмента – лева, евро и щ. долари. Консолидираната им оценка премина на отрицателна територия, но остана близко до нулата, като значителна част от отговорите са „без промяна“.

Очакванията на анкетираните в това издание са в синхрон с последните сигнали, свързани с паричната политика на ЕЦБ за задържане и скорошното решение за понижение на диапазона на референтната лихва на Фед. Очакванията на посредниците от миналото издание на анкетата за запазване на лихвените проценти по депозитите в национална валута и евро не се реализаха в голяма степен, докато за тези, деноминирани в щ. долари, предвиждаха леко покачване, припомнят от МФ. През второто тримесечие претеглените лихвени проценти по новите договори по срочни депозити на домакинства и в лева отбелязаха леко повишение съответно с 2 б.т., като през април се запазиха на равнището си от март.

При срочните депозити „нов бизнес“, деноминирани в евро, през второто тримесечие спрямо първото, претеглената цена намаля средно с 1 б.т., като при тези в щ.долари намалението бе по-осезаемо.

Според доклада на МФ низходяща ще бъде посоката и при средната цена по кредитите в евро, лева и щ. долари през третото тримесечие на 2019 г.

Според участниците в изданието претеглената цена на кредитите леко ще намалее, като отговорите на търговските банки натежават най-много в тази посока. Тази оценка е в синхрон с отчетните, запазващи се ниски лихвени проценти по жилищни кредити на домакинствата, които продължиха да намаляват и през второто тримесечие. 

Междувременно става ясно, че кредитът за частния сектор в икономиката ще продължава да нараства и през третото тримесечие на 2019 г., като очакванията са темпът му да бъде умерен. Това показва консолидираната оценка на участващите в настоящoто издание търговски банки, която е близо, но под единица и е малко по-висока спрямо тази в миналия брой.

С относително по-висок темп спрямо оценката от предходната анкета се очаква да нарастват дългосрочните кредити и овърдрафтът на фирмите. Очакванията са в синхрон с по-високия отчетен растеж при брутния опериращ излишък общо за икономиката, който ускори темпа си на нарастване до 8,3% в номинално изражение през първото тримесечие на годината. Увеличението бе съществено в индустрията (без строителството) и сектор „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство“.

Това също така съвпада с очакванията на банките тенденцията на нарастване на привлечените депозити от фирми да продължава и през следващите три месеца. При очакванията на анкетираните за кредита на домакинствата вероятно се запазват водещите фактори, свързани с благоприятната макроикономическа среда, в т.ч. ниските лихвени проценти, нарастващите доходи от труд и понижаващо се равнище на безработица. Обобщените оценки на търговските банки показват малко по-високо нарастване при дългосрочните кредити на домакинствата, спрямо тези за първото тримесечие на годината. Отпуснатите кредити в евро на домакинствата запазиха тенденцията си на намаление през всички месеци от началото на годината, в т.ч. и към края на полугодието. Очакванията на търговските банки в този сегмент са да няма съществени промени през третото тримесечие на годината. 

При привлечените средства от домакинства също се запазват очакванията за нарастване през следващите три месеца. В условия на нарастващ разполагаем доход и на недостатъчно инвестиционни алтернативи на банковите депозити, дори и в среда на ниски лихвени проценти, склонността към спестяване се запазва висока.

Размерът на депозитите на чуждестранните финансови институции ще остане без съществена промяна спрямо второто тримесечие според търговските банки, участващи в това издание. В същото време те предвиждат засилване на конкуренцията в сектора на фона на течащите процеси на консолидация и среда на ниски лихвени проценти.

Конкуренцията от страна на лизинговите компании също ще нараства, като общият резултат леко расте спрямо предходното тримесечие на фона на продължаваща тенденция на разрастване на дейността на лизинговите дружества.

В доклада на МФ се посочва още, че е възможно нивото на междуфирмената задлъжнялост да нарасне минимално през третото тримесечие на 2019 г. 

Балансовата оценка се повишава слабо спрямо предходното издание, когато анкетираните очакваха запазване на нивото на показателя. В настоящото издание делът на неутралните отговори продължава да бъде преобладаващ. През второто тримесечие на 2019 г. намаля процентът на предприемачите, които съобщават за финансови проблеми. Този резултат от краткосрочните бизнес наблюдения на НСИ в известна степен контрастира с очакванията на финансовите посредници за леко повишение на междуфирмената задлъжнялост. В същото време тези очаквания са на фона на продължаващо търсене на заемни ресурси от страна на нефинансовите предприятия под формата на банков кредит при подчертано ускорено намаление на лошите и преструктурирани кредити в корпоративния сегмент. Намалението към края на юни се ускори до 27% на годишна база при 13% към края на март тази година, припомнят от МФ.

*Изданието „Финансов сектор: оценки и очаквания” на Министерството на финансите включва 4 тримесечни обзора, които представят очакванията на широк кръг финансови посредници за основни макроикономически показатели и фактори, които се отнасят до извършваната от тях дейност. Целта на изданието е да оцени средата, в която функционират финансовите посредници, и да определи факторите, които оказват значимо влияние върху тяхното поведение. Изследването е осъществено на базата на анкети, като събраните отговори се обобщават така, че отговорите на отделните участници в анкетата остават анонимни и не се оповестяват публично. Търговските банки отговарят само на анкетата, предназначена за търговски банки, независимо че някои от тях изпълняват и дейност на инвестиционни посредници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още