IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Тръмп се стреми да направи имиграцията по-бяла и по-богата

Тръмп говори с пренебрежение за имиграцията от страни с предимно чернокожо и испаноезично население

16:00 | 15.08.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Тръмп предприема действия, с които да промени облика на имиграцията в Америка, така че тя да стане по-бяла и по-богата, пише в свой анализ Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Това е значителна редакция на американската повеля: "Дайте ми вашите уморени, вашите бедни, вашите потиснати маси, които копнеят да дишат свободно", изписана на Статуята на свободата, променена на "вашите уморени и вашите бедни, които могат да се оправят сами и няма да се превърнат в обществено бреме". 

Правителственият служител, предложил редакцията - и.д. директор на Службата за гражданство и имиграция на САЩ Кен Кучинели, заяви вчера, че думите му са нарочно подбрани, включително добавената от него представа, че стихотворението е писано за европейци. Той каза в изявление, че неговата служба "има за задача да прилага закона, а не стихотворение".

Това е още една предизвикателна стъпка в дългия поход на президента Доналд Тръмп за промяна на начина, по който Америка мисли за имигрантите. Той се надява, че този подход ще му донесе достатъчно гласове за спечелване на втори мандат. С неговите действия става още по-сигурно, че кампанията през 2020 г. до голяма степен ще представлява културна битка за националната идентичност.

Същевременно обаче той е изправен пред опасността твърдият му подход още повече да активизира демократите, да отблъсне жените в предградията и да доведе до увеличаване на новорегистрираните избиратели от латиноамерикански произход. Демократите бързо отправиха нападки, че обявената от правителството в понеделник промяна в правоприлагането - да не се дават зелени карти на мнозина законни имигранти, получаващи обществени помощи, е водена от стремеж за посяване на расова враждебност.

"Това правителство най-сетне призна това, което сме знаели през цялото време: то мисли, че Статуята на свободата се отнася единствено за белите хора", заяви в Twitter бившият конгресмен от Тексас Бето О'Рурк, който е претендент за президентската кандидатура на демократите.

Президентът и неговите съветници "още повече опетниха традицията на нашата страна като фар на надеждата за имигрантите", каза президентът на Федерацията на испаноезичното население Хосе Калдерон. "Те трябва да се засрамят."

Експерти казват, че в зависимост от това как се прилагат новите правила за "обществено бреме", промените, предназначени да прогнозират дали има вероятност кандидатите да използват обществени помощи, могат сериозно да изменят състава на имигрантите, които отговарят на изискванията за зелени карти или постоянно жителство в САЩ, вземайки предвид техните доходи, възраст и професионална биография.

Според проучване на непартийния Институт за миграционна политика правилата вероятно ще намалят имиграцията от Мексико и Централна Америка и същевременно я увеличат от други региони, особено Европа.

Стандартите за доходите в частност могат да доведат до намаляване на дела на мексиканските, централноамериканските, карибските, африканските и азиатските кандидати.

Проучването също така установи, че при новите правила хората, получили най-наскоро законно постоянно жителство, са щели да бъдат застрашени от отказ, като се има предвид, че при 69 процента от получателите на зелена карта през последните пет години е имало поне един от "отрицателните фактори", посочени от правителството. С новите правилата също така вероятно ще стане по-трудно за родителите на американски граждани да се съберат със своите деца в САЩ, защото има по-голяма вероятност да са по-възрастни, неработещи и имащи здравословни проблеми.

"Америка винаги е била път към успеха за милиони хора, а сега Америка иска да направи така, че да бъде път само за тези, които вече са успели", каза политическият анализатор от Американския имиграционен съвет Арън Рейклин-Мелник.

Тръмп се издигна до Белия дом, като разпалваше тревога заради все по-голямата разнородност на населението в САЩ, където въз основа на демографските и имиграционните тенденции се предвижда, че белите хора ще станат малцинство след по-малко от две десетилетия. Както се изрази Тръмп, имигрантите крадат работните места на неговите поддръжници и смъкват заплатите им, лишавайки белите хора от работническата класа от възможности за успех.

Имигрантите бяха сполучливи изкупителни жертви, особено в градовете в индустриалната централна част на САЩ и други икономически затруднени райони, които все още са отслабени заради загубите на работни места в момент, когато останалата част на страната преживява икономическо възстановяване. А Тръмп продължава да прокарва това послание.

Неговото правителство се опитва сериозно да ограничи броя на мигрантите, искащи убежище в САЩ, и значително намалява приемането на бежанци, а допълнителни съкращения са възможни следващия месец, когато бъдат оповестени ограниченията за бежанци за следващата година. Той също така подкрепя законодателство, което рязко да намали законната имиграция, като същевременно настоява за голяма промяна на вида на имигрантите, които да бъдат допускани, облагодетелствайки тези, които имат определени умения и предложения за работа с високо заплащане, за сметка на тези, които имат семейни връзки със САЩ.

След като среща отпор от демократите в Конгреса, той прибягва към административни действия, постигайки смесени резултати, сблъскващи се с правни предизвикателства.

Освен промените, които прави и предлага, Тръмп говори с пренебрежение за имиграцията от страни с предимно чернокожо и испаноезично население, включително като нарече мексиканските имигранти изнасилвачи и престъпници, когато започна своята кампания през 2016 г. В частен разговор миналата година той окачестви централноамериканските и африканските държави като "мизерни дупки" и предложи САЩ да приемат повече имигранти от европейски страни, като имащата преобладаващо бяло население Норвегия.

В интервю за Си Ен Ен във вторник вечерта имиграционният служител Кучинели изглежда ограничи обхвата на стихотворението на Статуята на свободата. Той каза, че то се отнасяло за "хората, идващи от Европа, където имало основани на класите общества, в които хората се смятали за окаяни, ако не били в правилната класа".

Неговата служба, изглежда, харесва оригинала. В своя "алманах на гражданина", предназначен да бъде раздаван на нови американци, службата възхвалява стихотворението като фар за "милионите имигранти, дошли в Америка в търсене на свобода и възможности".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
и ние не те искаме у нас, ама нещеш да идеш при майка си в масква. а доналдът е известен че се жени за зелена карта, само той е вкарал лично няколко емигранта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
и ние не те искаме у нас, ама нещеш да идеш при майка си в масква. а доналдът е известен че се жени за зелена карта, само той е вкарал лично няколко емигранта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Малко късно, отдавна се е превърнала в такава. Просто всеки *** е решил, че може да е богат и доста са взели грешни решения, съответно са останали на улицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Ами Доналд е истински държавник, който не иска родината му да се превърне в страна от третия свят !!! Както всеки човек решава кого иска да покани в дома си, а не събира клошари от улицата, така и държавникът избира кого да покани в държавата си - в името на нейния интерес и нейното бъдеще. Европейските политически престъпници, които напълниха континентът, създал съвременната цивилизация, с всякаква дивашка измeт правилно ли постъпиха? Нима европейските хора (или американските) са длъжни да приемат с отворени обятия всеки примитив, който идва в страните им да паразитира и да изнасилва - и да иска наготово, това което местните хора придобиват с цял живот труд?А който толкова обича нигъро-талибаните - да отиде при тях - в Негрия или Талибания - а не да ги кани тука без да пита хората, на чиито гръб те ще се увесят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още