IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Заплатите в България ще продължат да растат

Пазарът е изключително труден и предизвикателен за работодателите, посочва Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital

21:46 | 15.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сегашното състояние на пазара на труда в България е изключително динамично. Страната не се е намирала в подобно състояние през последните 30 години. Това каза Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Пазарът е изключително труден и предизвикателен за работодателите. Пред пазара предстоят тепърва много промени, коментира тя.

„Безработицата в страната е 5%, сочат данните. Според мен реалната безработица е много по-ниска. Това ще продължава да оказва натиск за нарастването на заплатите, включително и предвиденото увеличение на минималната работна заплата до 610 лева от началото на 2020 г.", коментира тя.

България е изключително обвързана с европейската икономика. Натискът върху Европейския съюз от външни пазари се отразява вече доста директно и върху нас, заяви Шишкова. 

„През последните години доста от компаниите, които навлязоха в производствения сектор в страната, разширяват броя на служителите си и увеличават възнагражденията“, смята експертът.

Единият от негативите е затруднението на работодателите да намират квалифицирана работна ръка, каквато им е необходима, отбеляза Шишкова.

„Повишаването на възнагражденията и потреблението показва, че консуматорското доверие се увеличава. Това ще дава стимул за вътрешния пазар“, допълни тя.

В момента България е прекрасно място за изнасяне на процеси, които са с много висока добавена стойност, подчерта гостът.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Заплатите в България растат само като число, а не като покупателна способност. Като покупателна способност само намаляват в последните 30-40+ години или дори бългатите не са виждали вдигане на покупателната способност някъде от 1975 насам... Но това е нормално, просперитет без проиводство няма, икономика движена от услуги и туризъм не става...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
serafima
преди 4 години
И с колко, моме Експерт, ще продължат да растат? Остава и да не растат. Кажи ми при твоите аритметики след колко десетилетия ще стигнем средната заплата в ЕС, ако те стоят на едно място. Стига с лозунги и поръчкови пхисания. Хората са по-грамотни от вас и стоят от другата страна - на потърпевшите.ХАЙДЕ МАЛКО срам и малко повече почетете икономическа литература.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още