IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа показва, че паричните стимули работят

За регион, който е така дълбоко вграден в международната верига на доставките, основният въпрос сега е дали местното търсене ще бъде достатъчно

08:20 | 16.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед от Варшава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед от Варшава. Снимка: Ройтерс

Икономиките на страните от източната част на Европейския съюз отслабнаха през изминалото тримесечие в унисон с останалата част от блока, но бумът на нови работни места и увеличените разходи на правителствата им помогнаха да устоят на удара от глобалния насрещен вятър, които накараха Германия и Великобритания да отбележат свиване.

Унгария, Румъния и Полша засега са начело в ЕС според данните за брутния им вътрешен продукт, публикувани по-рано през седмицата. И трите държави отбелязаха ръст от над 4% спрямо година по-рано. Данните за Унгария, Румъния и Чехия пък се оказаха над прогнозите, въпреки че се очаква ускоряване на забавянето, посочва Bloomberg в свой материал.

„Трябва да има известно забавяне, много малко вероятно е тези стойности на растежа да се поддържат“, заяви Золтан Арокжаласи, анализатор към Erste Bank Group във Виена. „Но разликата спрямо растежа на запад ще остане по-значителна“, допълва той.

За разлика от Германия, където икономическото свиване оказва натиск върху канцлера Ангела Меркел за прилагане на фискални стимули, правителствата от Варшава до Будапеща изливат пари в икономиките си.

За да изпълни целта на правителството си за растеж, който е с два процентни пункта над средния за ЕС, унгарският премиер Виктор Орбан обеща два кръга на стимули през следващата година. Централната банка, ръководена от приближен на премиера, облекчи паричната политика повече от останалите страни в региона и обяви програми за стимулиране на кредитите за домакинствата и компаниите.

Подобна е картината и в Полша, където правителството стимулира разходите преди общите избори през октомври.

Ръстът, воден от потреблението, представлява промяна спрямо годините на тласкан от износа растеж. Недостигът на работна ръка в региона в същото време разпали експлозивното увеличение на заплатите. Домакинствата взимат нови ипотеки и купуват повече автомобили, тъй като увеличените заплати стимулират разполагаемия доход.

Чешките строителни компании са започнали да строят близо 6000 нови жилища през първата половина на годината – най-високото им ниво от 2008 г. насам. В Румъния пък най-големият кредитор Banca Transilvania обяви, че е отпуснала над 10 000 нови заема през първите шест месеца на годината.

„Това беше един динамичен период…, който ни позволи да получим добри приходи в контекста на намалените данъци“, заяви главният изпълнителен директор Омер Тетик при публикуването на отчета на финансовата институция в сряда.

За регион, който е така дълбоко вграден в международната верига на доставките, основният въпрос сега е дали местното търсене ще бъде достатъчно, за да балансира забавянето на световната икономика. Някои държави с не толкова окуражителни парични политики вече усещат ефектите.

Данните за настроенията на мениджърите по поръчките показват нарастващ песимизъм, като стойностите за индустриалното производство отслабват през последните месеци. Въпреки рекордно ниската безработица и силния ръст на заплатите, темпото на икономическо разрастване в Словакия – водещ производител на автомобили, е най-бавното от близо шест години насам. В Чехия влошаването на прогнозите за растеж принуди централната банка да остави лихвените проценти без промяна, след като последва Европа при увеличаването им.

„Въпреки че регионът почти напълно се откъсна от Германия през първата половина на годината, рискът нараства“, посочва икономистът на JPMorgan Chase & Co. Хосе Сервейра. „Синхронизираното потъване при стойностите на индустриалното производство стана причина за първия предупредителен сигнал относно данните. Ревизирахме в посока надолу прогнозите си за растеж за идните тримесечия“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Източна Европа доказва, че либерализацията на икономиката работи, а не паричните стимули. Паричните стимули никога не са дали никакъв икономически растеж, а са създали само балони от всякавъв вид, ранг или размер. Да вземем например родните еврофондове. Очакването беше, че те ще задвижват икономиката и ще създават добре платени работни места. В действително няма нищо такова и вместо икономиката те стимулират корупцията и търговията с влияние на всяко ниво във всяка държавна институция или дори в местните кметства... Еврофондовете не създават никаква трайна, а още по-малко добре платена заетост. Като цяло е по-добре без тях, защото така далаверата ще намалее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още