IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Не виждам основания за дълбока рецесия

В еврозоната има несигурност по отношение на инструментите при бъдеща криза, твърди бившият вицепремиер

10:57 | 16.08.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички икономики в еврозоната растат с много малки проценти и не се е случило нещо драматично с германската, която се сви с 0,1% второто тримесечие. Факт е, че европейската икономика не може да се възстанови след финансовата криза и да тръгне бързо нагоре. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Калфин, бивш вицепремиер.

Според него подобни тенденции все още не се отразяват на страните извън еврозоната, някои от които растат доста бързо.

В еврозоната има несигурност по отношение на инструментите при бъдеща криза – тук има спорове и неясноти. Общата валута е под въпрос, докато не се решат всички проблеми с общ бюджет, общи решения за ограничения на бюджетите и др. Виждаме как ЕК прави призиви, което после се пренебрегва от Италия по отношение на бюджетния дефицит. Това дава доста несигурност в еврозоната, каза той.

"Италия се завръща към „нормалното“. Помним как в продължение на години нямаше италианско правителство, което да оцелее повече от година. После при Силвио Берлускони имаше няколко по-дълги мандата. Сигналите за италианската икономика са притеснителни, защото тя е голяма. Ако там се случи нещо, то ще е много по-тежко от това, което стана в Гърция. При липсата на инструменти ще е много трудно за страните от еврозоната да се справят. Виждаме вече, че в Италия се говори за пускане на паралелни пари, краткосрочни облигации, с които да се правят разплащания. Това са сигнали, които държат инвеститорите нащрек", заяви Калфин.

Не виждам основания за дълбока рецесия встрани от нормалния икономически цикъл, който е с върхове и спадове. Теоретично в бъдеще една рецесия може да тръгне от различните парични и платежни средства, знаете за валутата на Facebook, която доста притесни централните банки. Загубата на контрол върху монетарната политика може да е подобен пример и има тенденции, че светът върви натам.

ЕЦБ поддържа много ниски лихви с цел да насърчи икономическия растеж. Не само САЩ, но и Белгия наскоро издаде облигации с отрицателна лихва. т.е. кредиторите плащат на държавата, за да й дадат парите си назаем. Това значи, че въпреки наличния ресурс, инвестиционните възможности не са толкова големи, каза гостът.

Европейския съюз е доста повече от еврозоната, т.е. и доста по-силни въпросителни за бъдещето и трусове едва ли ще са непосредствена опасност. Това, което се прави през Банковия съюз е да се намали и ограничи риска от проблеми в банковата система, която в Европа е изключително свързана, обясни бившият вицепремиер.

В България икономическите процеси идват с едно значително забавяне, въпреки свързаността на нашата икономика с европейската и световната. Нашият икономически растеж е много по-нисък от други страни в Източна Европа. България и в момента не изпълва потенциала, с който би могла да расте. Ако видим Румъния, тя направи огромна крачка пред България в равнището на производителност.

Целият разговор вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
винаги има значение кой говори и кой е автора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
troika
преди 4 години
Още си спомням Станишев как обясняваше 2008г., че кризат няма да ни стигне, няма да дойде при нас. За всеки случай, понеже нямаше да ни стигне, БСП изхарчиха няколко милиарда ударно до края на годината, като ги раздадоха по държавни поръчки на свои фирми. След това кризата дойде 2009г. ама аз не забравих приказките им. И сега как да взема под внимание за истина това, което говори Калфин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 9
Bill-bg
преди 4 години
Защо никой не коментира въпросите, по които е говорил автора, а всички се изказват за това какъв бил той? Ами кажете какво мислите по това, което е казал и писал той, а не какъв бил? Ама не ви стига багажа и едно изречение да кажете по темата... Но иначе сте много велики и много знаещи за това кой какъв бил. А Вие кои сте и кой ви е чувал....? Избивате комплекси във форумите под анонимните имена.... Ама като няма модератори, така ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Е как да видиш, ако не са ти го казали предварително?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 1
pinoccio
преди 4 години
Др. Калфин е типичен апаратчик - както го курдисат, така тиктака. Спомням си го как тиктакаше по въпроса за признаването на Косово, тогава беше външен министър. Такива развалени часовници са жалони на времето ни. По-добър ориентир е един петел, например, който със сигурност кукурига в 5 часа сутринта. А този апаратчик ще застине в позата на празен шадраван, ако не го навият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
dancho_o
преди 4 години
Г-н Калфин е бил цял живот партиен кадър на държавна работа. Гледах интервюто му и си личеше, че е от опозиционна партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още