Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Реалистичен поглед върху рестриктивната политика в ЕС към въглищните централи

България не може да изпълни изискването за лимитирана концентрация на серни оксиди в изхвърляните димни газове, пише Красен Станчев от ИПИ

1
 
7
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Впрочем цената на СО2 в момента също е балон, да не забравяме, че когато стартира предлагането започна от 17 евро, заради предишната криза обаче и намялалото търсене на СО2 цената падна до 3 евро на тон. Последно ЕС иззе част от свободните квоти и предизвика ново драстично поскъпвани. Но при задаващата се рецесия и особено, ако се разрази "икономически тайфун" цената на въглеродните емисии ще се приземи в пъти. Хубав материал по темата!
http://glasove.com/categories/na-fokus/news/ekologiya-na-deindustrializaciyata
1
 
14
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Съгласно договорите на т.нар. Американски централи в Марица изток, държавата трябва да заплати всички разходи за CO2 емисии, както и всички допълнителни екологични инвестиции породени от законодателните изисквания на ЕС. Т.е държавата и респективно българските данъкоплатци заплащат тези разходи, без това да се отрази на печалбата на двете дружества. За това за Американските централи няма значение каква ще бъде цената на емисиите по времето, в което тези договори са в сила. Това е скрита държавна помощ, но от ЕС вече няколко години не се произнасят по казуса /явно американското лоби е доста силно/. Държавната ТЕЦ2 обаче няма законова възможност да получава такава помощ. Засега държавната централа се "субсидира" чрез заеми от БЕХ, за сметка на печалбата на дружествата в холдинга. Ако ЕС разреши да се вдигне капитала на ТЕЦ2, част от близо милиардния дълг ще може да се редуцира. Но тава не решава проблема дълготрайно. Механизмът за капацитет също може да даде глътка въздух. Цената на електроенергията от ТЕЦ2 се удвоява заради СО2 емисиите, но Американските централи продават още по-съкпо /отчитайки и скритото държанто субсидиране/ при гарантирано изкупуване на тока от тях от държавата. В последно време Американските централи инвестират в PR, при който ТЕЦ2 изпада от схемата, но те остават в играта. Но може ли България без ТЕЦ2, който има мощност от 1650 мегавата /АЕЦ Козлодуй имат 2000/? През лятото отговорът е "да", но през зимата е гарантиран режим на тока и още по-скъпа електроенергия.