IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Димитров: Алтерко е продало устройства за полугодието, колкото за цялата 2018

Изпълнителният директор смята, че има условия за разпределяне на шестмесечен дивидент

08:30 | 21.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на Алтерко Димитър Димитров. <em>Снимка:&nbsp;&bdquo;Алтерко&ldquo;&nbsp;АД</em></p>

Изпълнителният директор на Алтерко Димитър Димитров. Снимка: „Алтерко“ АД

В последните години "Алтерко" АД е една от най-интересните борсови компании. Не само, че акциите й поскъпнаха със 100% от първичното публично предлагане преди по-малко от три години, но тя дава пример за бурно и динамично реорганизиране. Компанията продаде стария си бизнес, а именно телекомуникационния си в Европа, за да инвестира в новата си дейност с устройства като MyKi и Shelly. Тотална трансофрмация, на която малко от българските мениджъри и собственици са готови. Затова потърсихме за интервю изпълнителният директор Димитър Димиторов.

Г-н Димитров, как вървят продажбите на устройства от "Алтерко Роботикс" през второто тримесечие и какви са тенденциите занапред? Кои канали са водещи и колко процента е делът на Amazon?

Официални данни относно продажбите на устройствата от "Алтерко Роботикс" ЕООД през второто тримесечие на 2019 г. ще бъдат включени в консолидирания отчет на холдинга за периода. Можем да кажем, че още на 6-месечието задминахме резултатите за цялата 2018 година.

Имаме положително развитие на пазара на устройствата, произвеждани от дружеството. Към настоящия момент, извън продажбите през мобилните оператори, продажбите се осъществяват онлайн или чрез наши дистрибутори по места, като са относително равностойно разпределени в двата канала. Директни продажби през Amazon почти не се осъществяват и техният дял е незначителен. Причината за това е, че сме оставили този бизнес в ръцете на дистрибуторите, за които това е изключително активен пазар. Все пак да кажем, че всички продукти са с оценка от потребителите между 4.5 и 4.9 от максимум 5, което рядко се среща.

Основният пазар за продуктите на "Алтерко Роботикс" ЕООД остава Германия, следван от Италия, но през второто тримесечие наблюдаваме скок на търсенето и в Испания и Франция. Скандинавските държави също се развиват доста добре.

През месец юни получихме необходимите сертификати (UL) за Северна Америка и в момента навлизаме в САЩ и Канада, като очакваме значителен растеж през следващите шест месеца.

Има ли опасност продажбите на устройства през телекоми да намалеят, след като продадохте европейския телекомуникационен бизнес и ограничихте контактите си с телекомите си?

Както многократно сме посочвали, не очакваме продажбата на телекомуникационния бизнес на компанията в Европа да се отрази на останалия бизнес на холдинга. Дори напротив, благодарение на телекомуникационния бизнес "Алтерко" АД разчита на трайните бизнес отношения с операторите, създадени през предходните години, които именно послужиха за успешното предлагане на нашите продукти. В никакъв случай не очакваме намаляване на продажбите на устройствата през мобилните оператори.

Колко е делът на европейския телекомуникационен бизнес като приходи и печалби и колко на азиатския? За да преценим какво е продадено.

Тази информация е обект на консолидирания финансов отчет за второто тримесечие, който предстои да бъде оповестен.

Колко са активите на продадения бизнес, каква печалба ще бъде отчетена, как ще се осчетоводи разсроченото плащане и придобиването на акциите?

Стойността на активите към датата на продажба ще бъде посочена в консолидирания финансов отчет за второто тримесечие. Относно плащането: 20% разсрочено плащане ще бъдат отнесени като вземане, а 20%, платени чрез записване на акции, ще бъдат осчетоводени като инвестиция във финансови инструменти.

Какъв дивидент планирате да раздадете?

Към настоящия момент няма решение на Общото събрание на акционерите за разпределяне на дивидент, но считам, че са налице условията за това. Ако това се потвърди и от консолидираните финансови резултати, ще предложа на Съвета на директорите да отправи такова предложение за решение към акционерите. При положително развитие разчитам, че Общо събрание на акционерите за разпределяне на шестмесечен дивидент може да бъде организирано дори преди края на годината.

Ще погасите ли ипотечния си кредит?

Средствата по продажбата не са предвидени за погасяване на ипотечния кредит на дружеството. Планираме получените средства да бъдат вложени в развитието на нови продукти и разширяване на IoT (Internet of Things - бел. ред.) бизнеса, доколкото вноските по ипотечния кредит съответстват на наема, който сме плащали преди и не представляват извънреден разход.

Има ли все още ограничаващи фактори при продажбата на устройства, например недостиг на чипове, недостиг на търсене или нещо друго?

Към настоящия момент няма такива фактори и не отчитаме забавяне в производството и доставките. Производството и доставките са ритмични и успяват да отговорят на нарастващото търсене. Подготвили сме се за най-силния период – последното четиримесечие на годината.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на "Алтерко" АД.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още