IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Топлофикация София" започва да се разплаща с "Булгаргаз"

Общинското дружество е превело 7 млн. лева на държавния газов доставчик, ще изплати 36 млн. лева до края на август

18:25 | 19.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На 1 август „Топлофикация София“ е превела 7 млн. лева на държавния газов доставчик „Булгаргаз“. До края на този месец дружеството ще изплати на енергийната компания 36 млн. лева.

Това съобщава говорителят на топлофикационната компания на столицата Елизабет Павлова, цитирана от агенция Фокус.

Припомняме, че „Булгаргаз“ заведе съдебен иск срещу „Топлофикация София“ за 35 млн. лева просрочени задължения от общо около 130 млн. лева натрупан дълг.

Павлова обяснява, че столичната „Топлофикация“ не се е разплащала с доставчика заради забавени плащания към нея от клиенти, очаквали годишните си изравнителни сметки. Те бяха издадени към края на юни, а през юли течеше срок за обжалване.

По думите и „Топлофикация София“ разчита на постъпленията от изравнителните сметки, както и на постъпленията от произведена електрическа енергия, и в рамките на указания от „Булгаргаз“ срок дълговете ще бъдат изплатени.

„Дружеството заплаща консумирания природен газ предварително. Плаща се това, което се предполага, че ще се консумира, преди да е получено и след изтичане на периода получаваме изравнителна сметка. В един зимен ден отоплението на столицата струва около 2 млн. лева. Това обяснява защо са толкова големи сумите“, обяснява говорителят на столичното дружество.

От „Булгаргаз“ наскоро обясниха, че подобен сценарий се е разиграл и през 2018 г. И миналата, и тази година са уведомени принципалите на двете дружества - Столичната община и БЕХ, както и Министерство на енергетиката, защото държавният газов доставчик изпада в невъзможност да се разплаща за доставката и преноса на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още