IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордни дивиденти са си раздали големите световни компании

Това възмути антиглобалистите с наближаването на срещата на върха на Г-7

22:16 | 19.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международните компании са изплатили нови рекордни дивиденти през второто тримесечие въпреки забавянето на световната икономика. Това сочат данни, предизвикали възмущението на антиглобалистите с наближаването на срещата на върха на Г-7, чиято основна тема ще бъде борбата с неравенствата, предаде Франс прес.
Рекордната сума от 513,8 милиарда долара е раздадена под формата на дивиденти за акционерите през второто тримесечие, според проучване, публикувано днес от компанията за управление на активи Janus Henderson Investors.
Увеличението е с 1,1 на сто, но то е било ограничено от забавящата се икономика и отслабването на долара. За сравнение - година по-рано дивидентите се увеличиха с 14,3 на сто.

В проучването са анализирани дивидентите, изплатени от най-големите по пазарна капитализация 1200 компании.

Най-засегната от икономическото забавяне е била Европа (без Великобритания), където дивидентите са намалели с 5,3 на сто до 169,5 милиарда долара. Световното забавяне на икономиката е било особено съществено, а това се отразява на печалбите и следователно ограничава възможностите на европейските компании да увеличават дивидентите, обяснява инвестиционната компания. 

Азиатско-тихоокеанският регион, без Япония, също се е представил по-зле от миналата година (-2,9 на сто до 43,2 милиарда долара), като резултатите са теглени надолу от Хонконг, където една четвърт от анализираните компании са намалили дивидентите си в резултат на забавянето на китайската икономика.

Антиглобалистите, които участват тази седмица в контрасреща на Г-7, искат да покажат, че съществуват държавни политики, които биха могли да намалят неравенствата, да финансират борбата с климатичните промени и защитата на биоразнообразието.

По изчисления на Оксфам Франция (Oxfam France) в сравнение с миналата година изплатените дивиденти в страните от Г-7 са се увеличили три пъти по-бързо от заплатите.

Борбата с неравенствата е основна тема на срещата на върха на Г-7 от събота до понеделник в югозападния френски град Биариц, отбелязва АФП.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
boldri4e
преди 4 години
За разлика от нашите Убавци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още