IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демокрациите се нуждаят от обновяване, за да оцелеят

Те могат да бъдат модернизирани и възстановени в добро състояние, макар и никога до трайно перфектно здраве

16:43 | 24.08.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Подобно на колите, персоналните компютри и човешкото тяло, демокрациите трябва да се ремонтират от време на време, за да работят добре. Днес милиони американски и европейски граждани се чувстват безсилни и непредставени в политическите и икономическите системи, които отговарят неадекватно на техните нужди. Недоверието в някога дълбоко уважаваните институции е широко разпространено. Става модерно да се говори за „демократична рецесия“, или по-лошо, в западните общества, пише Тони Барбър за Financial Times.

Всяко поколение се изкушава да мисли, че предизвикателствата пред него са уникални. Историята учи друго. Първата половина на XX век обхваща прогресивната епоха в САЩ, Новият курс и британските правителства на либералите и лейбъристите от 1906-14 и 1945-51 г. Във всеки от тези случаи мотивиращият дух на реформата беше убеждението, че за да се преодолее кризата и да се изгради по-добро общество, старите форми на политическо представителство и икономическо управление трябва да се адаптират към дълбоките социални и индустриални промени.

Демокрациите могат да загиват - в това не би трябвало да има никакво съмнение. Но те също могат да бъдат модернизирани и възстановени в добро състояние, макар и никога до трайно перфектно здраве. Много зависи от диагнозата и предложените лекарства. В днешните условия, макар че двата набора от проблеми се припокриват, това помага да се направи разлика между необходимостта от подобряване на демократичното представителство, от една страна, и необходимостта от напредък в социалното сближаване и просперитета, от друга.

Фокусът върху намесата на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. и в различни гласувания в ЕС, включително референдума за Brexit в Обединеното кралство, отвлече вниманието от основните вътрешни недостатъци на западната демокрация. В САЩ потискането на правата на избирателите, машинациите с избирателните райони и провалът в реформирането на правилата за финансиране на кампании нямат нищо общо с Русия. Същото важи и за корупцията и лошото управление в отделни европейски държави и за недостатъчната отчетност на институциите на ЕС.

Безспорно противниците и конкурентите на Запада са се научили как да разпалват проблемите. Тактиката на Русия включва идентифициране на разделяща тема, като расовия въпрос в САЩ или имиграцията в Европа, и подклаждане на гнева от двете страни на спора, за да се възпрепятства разумният дебат и да се парализира правителството. Фалшивите новини, разпространявани чрез социалните медии, са част от руския арсенал.

Но фалшивите новини също са нещо, което безскрупулни американски и европейски политици безсрамно одобряват мълчаливо. Това не е нещо ново. Фалшивото писмо на Зиновиев, излязло малко преди общите избори във Великобритания през 1924 г. и свързано с британските тайни служби, консервативната партия и медийни интриги, а не с Москва, е добър пример за фалшиви новини през изминалия век.

Последна актуализация: 21:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 4 години
така и не разбрахме теб кой "западен демократ" те уноди, че така си се впечатлил и само за това говориш ! ... и да знаеш *** не се става, раждаш се такъв и не ти е виновна денокрацията ... Применро в църквата са най много, а тя не е демократична институция !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 4 години
Определено се нуждаят от обновяване. Особено при управленските елити загубили връзка с реалността и обикновените хора.Но демокрациите нямат нужда от иизпедерастяване заради някакви си "модерни" социалистически схващания базирани на фалшификации и лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 13
cum on ABBA face
преди 4 години
тролиата на паликрушева-зоан *** та се пръска.импето is just stupid
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 25
khao
преди 4 години
и като му тури 8 + за 3 минути и подмени общественото мнение както Русия, Американските избори ? :):) Кво постигна освен да докажеш че настина си ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 27
khao
преди 4 години
верно си де...бил. даже тук имаше статии, но ето ти и от други местаhttps://***.ft.com/content/afb2dbda-ae02-11e9-8030-530adfa879c2"Robert Mueller said he had not cleared Donald Trump of obstructing justice as the former special counsel testified...."И там не е като тук в руската ти губерня, прокурора да издава присъда .. той само дава фактите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 45 rate down comment 13
Императорът
преди 4 години
То специалният прокурор каза, че няма руска намеса, след цяла година разследване. Или "общественото мнение" от неколцина ***.*** тежи повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 12
majnata
преди 4 години
"общественото мнение." сте ти и дебилето отдолу ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 40
Стоян Петров
преди 4 години
Не бъди нагъл. Виж колко жестоко те ритна общественото мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 39 rate down comment 15
julian12
преди 4 години
Това се знае от много време и не доказва, че руснаците имат пръст в изборите. Ама *** като теб няма мозък за 2 стинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 35
khao
преди 4 години
добра статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още