IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помпейо: САЩ премахват близо 2,7 млн. барела ирански петрол на ден от пазарите

Американското правителство е уверено, че може да продължи стратегията си

22:00 | 20.08.19 г. 1
<p>
	Американският държавен секретар Майк Помпейо.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският държавен секретар Майк Помпейо. Снимка: Ройтерс

САЩ са премахвали близо 2,7 млн. барела ирански петрол от глобалните пазари на ден в резултат на решението на Вашингтон да наложи отново санкции върху всички покупки на ирански суров петрол, съобщи американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс.

В интервю за MSNBC той заяви, че американското правителство е уверено, че може да продължи стратегията си.

САЩ наложиха отново санкции на Иран през ноември, след като се оттеглиха от ядреното споразумение от 2015 г. между Техеран и шест световни сили. През май Вашингтон прекрати освобождаването от санкции на вносители на ирански петрол с цел да сведе износа на Техеран до нула.

Иран е изнесъл около 100 хил. барела суров петрол дневно през юли, съобщи източник от индустрията. Ако се прибави и кондензираният нефт, доставките са достигали около 120 хил. барела дневно.

„Успяваме да премахнем близо 2,7 млн. барела суров петрол от пазара, отнемайки на Иран богатството за създаване на терористичната им кампания по света, и успяхме да поддържаме  петролните пазари напълно снабдени“, заяви Помпейо.
„Уверен съм, че можем да продължим да го правим“, допълни той.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и други производителки намалиха добива с 1,2 млн. барела дневно от 1 януари, за да ограничат глобалното предлагане. През юли ОПЕК поднови споразумението до март 2020 г., за да предотврати натрупване на запаси на фона на отслабването на търсенето в света.

Въпреки действията на ОПЕК наред с американските санкции върху Иран и Венецуела, цената на международния бенчмарк Брент е относително ниска, като във вторник достигна 59 долара спрямо върховото равнище от 75 долара за барел за 2019 г. заради притесненията от забавящото се търсене.

Преценката за точното равнище на иранския износ стана по-трудна след възобновяването на американските санкции през ноември, което означава, че тя е в определен диапазон, а не е точно число.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 4
многодобре
преди 4 години
...хайде, хайде! ...говорете " смело"! ...малко време ви остава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още